Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis maken we kennis met de Balkan. We verkennen Dubrovnik en reizen door het ongetemde landschap van Montenegro. Aan de fjorden van Kotor wanen we ons even in Scandinavië en in Durmitor National Park bedwingen we pieken boven de 2.000 m. In Sarajevo en Mostar staan we stil bij het woelige verleden van deze regio en we gaan raften in de Dinarische Alpen.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Montenegro, Bosnië en Herzegovina & Kroatië

De trekking door de wonderbaarlijke natuur van Durmitor National Park

Groepsreis Montenegro, Bosnië en Herzegovina & Kroatië

De boottocht in de baai van Kotor

Groepsreizen Montenegro, Bosnië en Herzegovina & Kroatië

Het gezellige stadje Mostar

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Naar de meest zuidelijke fjord van Europa

Vanuit Dubrovnik vertrekken we direct naar Kotor in Montenegro. Deze stad ligt aan de meest zuidelijke fjord van Europa en is omringd door adembenemende rotsformaties. We beklimmen de oude fortificatie en varen naar Perast, een typisch mediterraan dorpje wat verder in de baai. Een duik in het water kan ook.

2 Dag 4-5
Trektocht in Durmitor N.P.

We trekken naar Zabljak en houden onderweg halt bij de 150 m hoge Tarabrug. De stad Zabljak ligt op 1.465 m en is tevens de toegangspoort tot het Durmitor N.P., een door UNESCO beschermd nationaal park met pieken van meer dan 2.000 m. één of twee pittige dagtochten brengen ons langs prachtige meren en weelderige bossen.

3 Dag 6-9
Het binnenland van Bosnië-Herzegovina

Sarajevo is een stad met karakter en een geschiedenis die weinigen onberoerd heeft gelaten. Een 10-tal jaar na de grote belegering van Sarajevo zie je op enkele plaatsen nog de uiterlijke littekens van de oorlog. Ook zijn er nog heel wat herinneringen aan deze moeilijke periode. We bezoeken het historische museum, deels gewijd aan de oorlog, en de tunnel die tijdens de belegering de enige, relatief veilige uitweg was uit de stad. Sarajevo verlaten we niet zonder rond te dwalen in Bascarsija, de oude Turkse wijk of een Bosnische koffie te drinken op één van de vele pleinen. Tijdens een dagtocht doorheen de Dinarische Alpen vangen we een glimp op van het leven op het Bosnische platteland: de typische klederdracht, architectuur, keuken …

4 Dag 10-13
Van Mostar tot de Kravicewatervallen

Onderweg naar Mostar gaan we een dag raften op de Neretvarivier, categorie twee tot drie. In Mostar zelf bezoeken we de Stari Most. Deze bekende middeleeuwse brug werd tijdens de oorlog volledig vernietigd en in 2004 heropgebouwd in zijn originele stijl. Tijdens de tocht van Mostar naar Dubrovnik, bezoeken we Medugorje, dé pelgrimsplaats bij uitstek en vervolgens Pocitelj, één van Herzegovina‘s Ottomaanse pareltjes. We nemen een duik in de Kravicewatervallen, ook wel gekend als de ’mini Niagara Falls‘ en rijden daarna door naar Dubrovnik.

5 Dag 14-15
Dubrovnik

Eindigen doen we in Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. We zoeken het ommuurde centrum op en zwerven door smalle straatjes, slenteren langs de typische patriciërshuizen en bezoeken enkele historische monumenten. Wie wil kan met een boot naar Mljet en met de fiets dit eiland verkennen.

Data en prijzen

Vertrek: 06/07/2024
Terug: 20/07/2024
Basisprijs: €980
+ 1.100 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-357
36-454
46-551
Geslacht
mannen5
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 09/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 31/08/2024
Terug: 14/09/2024
Basisprijs: €780
+ 1.100 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-358
36-454
Geslacht
mannen7
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 04/08/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 07/06/2025
Terug: 21/06/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 05/07/2025
Terug: 19/07/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 20/09/2025
Terug: 04/10/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Dubrovnik - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro heb je een identiteitskaart nodig, minimaal 3 maanden geldig na de geplande datum van terugkeer. 

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

We maken voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer en gecharterd vervoer. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 06/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 06/07/24 - 06:00
DUBROVNIK - CILIPI AIRPORT 06/07/24 - 08:35
DUBROVNIK - CILIPI AIRPORT 20/07/24 - 09:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 20/07/24 - 11:55

Reis met vertrek op 31/08/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 31/08/24 - 06:00
DUBROVNIK - CILIPI AIRPORT 31/08/24 - 08:35
DUBROVNIK - CILIPI AIRPORT 14/09/24 - 09:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 14/09/24 - 11:55
Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Grote rugzak of soepele reistas
 • Dagrugak
 • Degelijke stapschoenen
 • Degelijke wandelbroek

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.  Ook kan een picknick op het programma staan. 

Logies

De logies variëren van appartementen tot meerderepersoonskamers in jeugdherbergen. Uiteraard mogen de gezellige chalets in het Durmitor Nationaal Park niet ontbreken.  We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Tijdens dit onderdeel van de reis is een goede conditie vereist. Er staan stevige dagtochten met een dagrugzak op het programma.  De dagtochten in het Durmitor Nationaal Park vragen toch wel een behoorlijke inspanning. Je hoeft geen atletisch uithoudingsvermogen te hebben om aan de reis deel te nemen, wel zal een aantal uur stappen (bergop en bergaf) van je worden verwacht. 
 

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De afreizen vinden plaats in de zomer. Dit betekent dat je mooi weer mag verwachten, mediterraans klimaat.

Overdag kan de temperatuur stevig oplopen wat niet altijd even aangenaam is tijdens fysieke inspanningen. Drink dus voldoende!

's Avonds zal het kil aanvoelen, voornamelijk wanneer je je in het gebergte bevindt.

 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis

Wat andere reizigers vinden

Deze reis door drie balkanlanden is een echte aanrader. De bergachtige natuur is prachtig en kan moeiteloos concurreren met de meer bekende berglanden zoals Oostenrijk en Zwitserland, maar ook de steden zijn interessant. De oorlog die in de jaren 90 Joegoslavië verscheurd heeft is nog steeds voelbaar aanwezig. Dankzij de lokale gidsen krijg je ook een veel beter beeld van die donkere periode. Een goede conditie is geen overbodige luxe: je hebt steeds de keuze, maar de vele activiteiten, waaronder wandelingen, raften, fietsen, ..., zijn te zeer de moeite om te missen. De reis was ook een groot succes dankzij de excellente organisatie door onze reisbegeleidster en de leuke groep medereizigers.

Wouter Van Renterghem

Het was mijn eerste Jokerreis en het zal zeker niet mijn laatste zijn. Ik had er op voorhand al heel veel zin in en het is uiteindelijk ook enorm goed meegevallen. De sfeer was top, de reisleider was absoluut ook een deel van onze groep (en kon toch nog steeds de controle bewaren), de omgeving was onwaarschijnlijk prachtig en de activiteiten waren enorm afwisselend, wat het ook zo interessant maakte voor iedereen. De manier van reizen van Joker vond ik echt een ideale manier om te reizen.

Shari Ramaut

De reis was een totaalbeleving. Niet enkel word je sportief/avontuurlijk uitgedaagd, ook mentaal word je uitgedaagd door het oorlogsverleden van de regio waar je in rondtrekt. Een mooi gebalanceerde reis tussen avontuur en cultuur. Twee intensieve, fantastische weken.

Ellen Janssens

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".