Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens een rondreis door Jordanië kan een stop aan het laagste gelegen meer ter wereld, de Dode Zee, niet ontbreken. Dankzij het hoge zoutgehalte blijf je drijven: een magisch gevoel en nog gezond ook! Joren, travel specialist in het Joker-reiskantoor in Gent, vertelt je zijn ervaring op deze unieke plek!

Alle seizoenen op één dag in Jordanië

“Drijven in de Dode Zee was een van de momenten waar ik het meeste naar uitkeek tijdens mijn reis naar Jordanië", aldus Joren. "Toen we ’s ochtends wakker werden in Amman en zagen dat de stad bedekt was met een laagje sneeuw, sloeg de paniek lichtjes toe. Zwemmen en sneeuw op één dag lijkt haast onmogelijk, toch?"

Mount Nebo, uitzicht over het beloofde land

“Onderweg van Amman naar de Dode Zee stoppen we eerst aan Mount Nebo. Mozes zag hier het beloofde land, wij zien er vooral een prachtig landschap. Helaas gooien wind en regen – wij reisden in februari - een klein beetje roet in het eten, maar de weerselementen zijn niet opgewassen tegen de pracht van het Heilige land. Je kan vanaf hier met wat geluk de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever zien liggen, en op heldere dagen zie je zelfs Jerusalem!”

Joren:“Volgens de legende stierf Mozes op de Neboberg. Meer nog, hij zou er ook ergens begraven liggen. Het is dan ook een populair bedevaartsoord bij zowel christenen, joden als moslims. Zelf vond ik de mozaïeken in de herdenkingskerk van Mozes ronduit indrukwekkend!”

“Op dit panoramapunt vangen we ook een eerste glimp op van de Dode Zee. De lucht erboven lijkt een beetje op te klaren. Zou zwemmen vandaag dan toch mogelijk zijn? Met nog steeds een bang hartje zette ik de rit verder. In de zomer kan je de afdaling van Mount Nebo naar de Dode Zee met een mountainbike doen, wij nemen een busje.”

Ontspannen drijven in de Dode Zee

“De Dode Zee is gelegen in de Jordan Rift Valley, op de grens van Israël en Jordanië. Het is het laagste punt ter wereld, op ongeveer 430 meter onder de zeespiegel. Dankzij deze ligging heeft de Dode Zee een microklimaat, wat ervoor zorgde dat de tot nu toe koude februaridag een aangename boost krijgt van ongeveer 15 graden. Het is er nog steeds niet echt warm, maar we besluiten toch om onze grenzen even te verleggen en de zee in te duiken. Figuurlijk genomen dan, want letterlijk is dit niet mogelijk door het hoge zoutgehalte. Wat ik ook probeerde, drijven was steeds het resultaat. Je lichaam heeft even de tijd nodig om te begrijpen dat het niks moet doen. Daarna hoef je enkel nog te genieten en te ontspannen!”

“Probeer je zeker ook eens in te smeren met modder uit de Dode Zee. Deze kan je terugvinden in emmers op de stranden Door de mineralen in het zeezout en in de modder is dit erg gezond. Het zou onder meer helpen tegen droge huid, acne en artritis. Drijven op de Dode Zee is dus niet alleen goed voor je mentale, maar ook voor je fysieke gezondheid. Het is een echte aanrader, ik voelde me helemaal zen na dit avontuur!”

Joren
“ Door de modder en het zoute water voelde mijn huid ontzettend zacht aan. We voelden ons allemaal 10 jaar jonger!”

6 tips van Joren voor een geslaagd bezoek aan de Dode Zee

  1. Het strand en de bodem van de Dode Zee bestaan uit kleine steentjes die best wel pijn kunnen doen. Waterschoenen/slippers zijn dus geen overbodige luxe!
  2. Jezelf scheren alvorens de Dode Zee in te gaan is geen goed idee. Ook kleine wondjes kunnen voor veel irritatie zorgen.
  3. Op de meeste stranden kan je douches en kleedhokjes terugvinden.
  4. De mineralen in de modder hebben het meeste effect wanneer je dit laat drogen. Eens je de modder ziet verharden kan je dit gemakkelijk van je huid trekken of afwassen in de Dode Zee of de douches. Let wel op met modder op je gezicht, want je wil het niet per ongeluk in je ogen wrijven.
  5. Krijg je niet genoeg van de Dode Zee? Er bestaan allemaal schoonheidsproducten die mineralen bevatten uit het meer. Je koopt deze best rondom de Dode Zee. In steden als Amman en Madaba zijn ze vaak namaak.
  6. Tegendraads als ik ben wou ik natuurlijk ook proberen zwemmen… Geloof me, van dit zeewater heb je liever geen slok binnen. Enkele uren erna proefde ik dit nog!

Zelf op reis naar Jordanië?

Misschien is dit ook interessant voor jou?