Overslaan en naar de inhoud gaan

Iran. Het klinkt voor velen nog steeds als een gevaarlijke plek, zeker voor vrouwen. Maar in realiteit is het dat allerminst. Integendeel, de Iraniërs zijn ontzettend gastvrij! Zeker na de opheffing van heel wat sancties tegen Iran wordt reizen veel gemakkelijker, en ontdekken meer en meer reizigers dit prachtige land. Zeker als vrouw dien je je natuurlijk wel aan een aantal regels te houden, maar met onze tips lukt dat je vast vlotjes!Fijne mensen, eeuwenoude cultuur, schitterende moskeeën vol mozaïeken en spiegelwerken, een keuken om duimen en vingers bij af te likken, … Iran heeft het allemaal. Maar, wie door dit land reist moet zich ook aan een aantal regels houden. Zo is fysiek contact tussen niet-getrouwde mannen en vrouwen verboden, is alcohol taboe en dien je je – zeker als vrouw – aan een aantal kledingregels te houden. Maar hey, laat je daar vooral niet door afschrikken! Wij geven je alvast enkele tips voor reizen als vrouw in Iran die ongetwijfeld van pas zullen komen!
 

Kleding voor vrouwen in Iran

Voor de mannen zijn de kledingregels eenvoudig. Zij moeten steeds een lange broek en gesloten schoenen dragen, op sommige plekken zijn ook lange mouwen verplicht. That’s it!

Vrouwen daarentegen, dienen zich in Iran aan heel wat kledingregels te houden. De meest bekende is natuurlijk de hoofddoek die je ten allen tijde moet dragen. Maar geen paniek: het is niet zo lastig als het lijkt!
 

De hoofddoek: draag hem gerust casual

Do. Een gewone sjaal is alles wat je nodig hebt. Leg hem losjes over je hoofd en sla hem over je schouder. Dat er haarlokken zichtbaar zijn vooraan je hoofd is geen probleem. Dames met lang haar maken best een dotje, zodat er achteraan geen los haar onder je hoofddoek uit komt. Ook handig – zeker als je kort haar hebt – is een speld in je haar te steken zodat je doek minder makkelijk afvalt.

Don’t. Je hoeft geen speciale hoofddoek kopen, noch te leren hoe je een hoofddoek strak rond je gezicht vastzet met speldjes. Ook gespot, maar zeker niet oké: een hoofddoek met daaronder een decolleté. Of je hoofddoek als een tulband dragen.

Kleding voor vrouwen in Iran

Do. Armen, benen, voeten, heupen en hoofd bedekken is verplicht voor vrouwen die in Iran reizen. De handigste outfit bestaat uit gesloten schoenen, een broek en een tuniek die over je heupen valt. Een lange rok gecombineerd met een lange bloes (altijd tot over de heupen) kan ook, net als los jurkje over een (aansluitende) broek aantrekken. Iraanse vrouwen zelf dragen meestal een broek en een lange jas. Dat je alleen zwart mag dragen is ook een mythe. Alle kleuren toegestaan dus, zolang ze niet doorschijnend zijn!
 

Don’t. Te korte shirts, decolletés, pumps, … laat je beter thuis. Maar je hoeft je ook niet overdreven conservatief te kleden, je bij wijze van spreken in een ‘tent’ hullen is absoluut overbodig!

Ook niet oké: een rok met broekkousen (tenzij hij tot op je enkels komt) en shirts die achteraan lang maar vooraan kort zijn.

 

Een moskee bezoeken op reis in Iran

De overweldigende pracht van de Iraanse moskeeën moet je beleefd hebben. Weet wel dat elke moskee een aparte ingang en aparte ruimtes voor mannen en vrouwen heeft, dus wees er zeker van dat je de juiste kant kiest.

Je schoenen uitdoen is verplicht, doe ze uit op de plaats waar de locals dat ook doen. Meestal is er ruimte voorzien om ze achter te laten. Wil je dat écht niet, dan is het op de meeste plaatsen ook toegelaten om ze mee naar binnen te nemen in een plastic zakje. Maar daar is eigenlijk helemaal geen reden toe…
 

Kies je schoenen verstandig

Als vrouw kies je je schoenen best verstandig in Iran, zeker als je meerdere moskeeën op een dag wil bezoeken. All Stars of andere hoge schoenen met veters zorgen voor veel gepruts, en bovendien is het geen sinecure om je hoofddoek op te houden terwijl je voorover buigt. Oefening vereist dus, of gewoon instapschoenen of exemplaren met een rits aandoen! Ben je van plan om veel te stappen, dan zijn schoenen voor de tropen wel handig (type Palladium): je zweet niet, hebt een goeie zool en als je de veters niet te strak knoopt zijn ze gemakkelijk aan en uit te trekken

Een chador dragen, hoe doe je dat?

In sommige moskeeën moet je een chador dragen om binnen te mogen. Het is de bedoeling dat je de rechte zijde over je hoofd doet en vooraan vasthoudt met je hand aan de binnenzijde. De gebogen zijde zit dan achteraan, dicht bij de grond. Op meer toeristische plekken kan je soms een chador tourist krijgen: een exemplaar met mouwen! En lukt het echt niet, dan staan bereidwillige Iraanse vrouwen je wel even bij om je chador zoals het hoort aan te trekken (vaak met de nodige hilariteit).

 

Reizen met het openbaar vervoer in Iran

Mannen en vrouwen blijven in Iran ook op het openbaar vervoer gescheiden. In de stadsbussen zitten gewoonlijk vrouwen achteraan en mannen vooraan. Al kwamen we ook bussen tegen met 2 echt volledig gescheiden delen, waarbij de vrouwen dan weer wel vooraan zaten. Een kwestie van goed kijken voor je instapt dus!

Op langeafstandsbussen tussen de steden mag je als vrouw zitten waar je wil. Kies zeker voor de VIP bus, voor €1 à €2 extra heb je zo veel comfortabelere zetels, extra beenruimte en hoef je dankzij de 2 – 1 opstelling nooit naast een vreemde man te zitten. De verbindingen tussen grote steden zijn frequent en je kan op het moment zelf tickets kopen. Aanrader!

Op de trein zijn er aparte vrouwenwagons, zodat mannen en vrouwen gescheiden kunnen reizen. Vergeet niet je hoofddoek aan te doen als de deur van je wagon open gaat!  Wil je reizen met de trein, reserveer dan zeker je tickets op voorhand, want de dag zelf een kaartje kopen is vaak niet meer mogelijk omdat alles snel vol zit.

 

Opgelet voor no-go zones voor vrouwen

Als vrouw zijn er best wel wat plekken waar je niet binnen mag, of waar het niet gepast is om je te begeven. Vooral waterpijpcafés zijn een no-go zone. Sommige verboden plekken hebben wel aparte family rooms: kamers waar je wél als vrouw (al of niet met je getrouwde partner en kinderen) mag zitten. Snackbars zijn ook vooral een mannenaangelegenheid waar weinig vrouwen zich wagen, maar verboden is het niet.

Check voordat je ergens binnen stapt dus best even of er andere vrouwen zitten. En geen nood als je per ongeluk toch ergens binnenloopt waar je niet thuishoort, de locals zullen je er vriendelijk maar kordaat op wijzen, en snappen best dat als toerist zo’n foutje snel gemaakt is!

Naar het toilet op reis in Iran; soms een avontuur

In Iran vind je vooral hurktoiletten. Wil je WC-papier gebruiken, dan heb je dat maar beter standaard op zak. Gooi het nooit in het toilet, maar wel in de vuilbak. Niks bij? Probeer het gewoon met water zoals de Iraniërs doen. In elk toilet is een soort van doucheslang met kleine spuitkop voorzien, zodat je jezelf als het ware kan schoonspuiten. Veel gemakkelijker dan de schepjes met water die je in veel andere Aziatische landen vindt!

 

Pro tip 1: test eerst de waterkracht terwijl je de slang naar beneden richt om niet met een natte broek uit het hokje te komen!

Pro tip 2: in wegrestaurants zijn de toiletten en moskee vaak vlak naast elkaar én aangeduid met hetzelfde mannetje/vrouwtje-symbool. Probeer vooral niet op de verkeerde plek te belanden!

Contact met het andere geslacht in het openbaar

Wil je iets vragen, spreek dan als vrouw altijd een andere vrouw aan (en als man een andere man). In een winkel of restaurant mag je natuurlijk wél gewoon de persoon achter de toonbank aanspreken, ongeacht het geslacht! Fysiek contact tussen mannen en vrouwen is not done in het openbaar. Ontmoet je iemand van het andere geslacht (zelfs achter gesloten deuren), neem dan niet zelf het initiatief om een hand of een zoen te geven, maar wacht even af. Neemt de andere geen initiatief, groet dan door je hoofd lichtjes te buigen en je hand op je hart te leggen.

Maar vooral: laat je niet afschrikken door de regeltjes, want het valt allemaal veel beter mee dan je denkt, neem het maar van ons aan! Gewoon voor die reis naar Iran gaan dus, we beloven je dat je er van de ene verbazing in de andere valt!

Zelf op reis naar Iran?

Misschien is dit ook interessant voor jou?