Oost-Canada, dat doet denken aan avontuurlijke campertrips door prachtige natuur, groene wouden en wilde rivieren. Misschien wel in het gezelschap van een bruine beer, een familie elanden of stekelvarkens. Maar is deze regio, en meer in het bijzonder de provincie Québec, ook een paradijs voor foodies? Onze collega Wietse (marketing & communicatie) ging op onderzoek uit. Hieronder vind je zijn top drie culinaire tips uit Oost-Canada
1. De regionale klassiekers
Een excellente manier om bestemmingen te leren kennen, is om te leven zoals de locals. Dat gaat van begrip en verwondering voor hun taal, cultuur, geschiedenis, tradities enzovoort. Maar niet in het minst eveneens door hun culinaire gewoontes en manieren op te volgen. Eten en drinken is immers even levensnoodzakelijk als ademen, niet?
Hét regionale gerecht uit Québec City (en bij uitbreiding de hele provincie) bij uitstek is poutine. Voor ons is dit best te vergelijken met een friet met stoofvleessaus. Het leunt dus nauw aan bij fastfood, maar je vindt het overal terug. Het gaat dus om een portie frieten, overgoten met vleesjus en afgewerkt met stukjes gerookte cheddarkaas. Het is een goed vullende snack en kan in de meeste eetgelegenheden ook de klassieke frietjes bij elk gerecht vervangen. Ribbetjes met friet? Nee, de keuze voor ribbetjes met poutine is snel gemaakt. Er wordt tegenwoordig ook meer gevarieerd met poutine, denk maar aan poutine bolognaise bijvoorbeeld. Voor mij persoonlijk niets om elke dag naar binnen te spelen, maar je moet het gewoon gegeten hebben als je in Oost-Canada bent.
Een ander, misschien iets minder bekend, streekgerecht is tourtière. Ikzelf moest bij mijn eerste tourtière spontaan denken aan een tarte tatin, maar dan met vlees in plaats van appeltjes. Met wat verbeelding kun je het ook vergelijken met kebab. Een tourtière is dus een brokkelige vleestaart, vaak geserveerd met een in azijn opgelegd slaatje en zelfgemaakte zoete tomatensaus of ketchup. Vaak wordt als vlees wild gebruikt, wat meteen een duidelijk andere smaaktoets geeft.
2. De betere restaurants
Ga je graag voor een totale culinaire beleving? Ook dat kan in Québec. Veel restaurants serveren de Franse keuken, doorspekt met lokale invloeden. Zo kun je op de meeste plaatsen kiezen voor gerechten met bizon, hert, wilde zalm of zelfs zeehond. Zo ook in Hôtel-Musée First Nations in Wendake. Je dineert er in een prachtig kader: La Traite, het restaurant van het hotel, dat tevens dienst doet als museum over de autochtone gemeenschap, is heel erg sfeervol en biedt je de keuze uit verfijnde, met zorg klaargemaakte traditionele gerechten.
3. De lokale dranken
Canada heeft een bruisende drankcultuur. Daarmee bedoel ik dat er (in Oost-Canada) enorm veel plekken zijn waar geëxperimenteerd wordt met lokale ingrediënten om lekkere brouwsels mee te maken. Zo vind je in bijna elk dorp wel een microbrouwerij. Een aanrader die mij het meest heeft verrast is de Microbrasserie du Lac Saint-Jean. Bij ons bezoek hier werden we in de watten gelegd met heel wat lekkere hapjes, maar vooral de proeverij van hun verschillende bieren was top! Ze maken hippe IPA's van allerlei soorten, stouts en pilsbieren. Kenmerkend is ook hier de innovatie die komt uit hun eigen onderzoek naar speciale hopsoorten in combinatie met ingrediënten uit de nabijgelegen natuur, zoals blauwe bessen of labrador-theebladeren. En zelfs al is dit niet je meug, je wordt vanzelf fan van de leuke designs van hun blikjes of andere merchandise.
Geen fan van bieren? Dat is geen enkel probleem. De regio is ook druk bezaaid met distilleerderijen, die op hun beurt ook innovatief omspringen met de natuurlijke schat aan ingrediënten waarover ze beschikken. Bij Menaud bijvoorbeeld, een distilleerderij in de buurt van Charlevoix, hebben ze een groot assortiment aan gin, rum, vermout of absint. Die kun je daar kopen of ter plaatse degusteren in een minimalistisch modern/industrieel interieur. Wil je eens iets anders, dan moet je zeker langsgaan bij de Hydromel distilleerderij (eveneens in Charlevoix). Hier zijn alle dranken (wijnen en sterke dranken) gemaakt op basis van hun eigen honing.
Smaakt naar meer?
Sta je te springen om ook aan je roadtrip door Oost-Canada te beginnen en zelf de vele smaken van deze regio te ontdekken? Hieronder vind je een overzicht van onze reizen door Oost-Canada. Het gaat allemaal om voorbeeldroutes die je met een huurwagen aflegt. Wij passen die nog graag aan aan jouw wensen mocht dat nodig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat eten, dus kies gerust de restaurants die voor jou in de smaak vallen.