Overslaan en naar de inhoud gaan

Wist je dat…

  • verzorgingsproducten vaak chemische stoffen en zelfs plastic deeltjes bevatten?
  • de meeste vloeibare toiletproducten uit meer dan 80% water bestaan?
  • wegwerptoiletartikelen in de top 5 staan van de meest verontreinigende plastic wegwerpvoorwerpen in toerisme?

Onze toiletzak blijkt met andere woorden onnodig zwaar en niet zo goed voor onszelf en het milieu.

De eenvoudige oplossing? Een toiletzak met enkel biologisch afbreekbare producten, zonder plastics en zonder vloeibare zepen of shampoos (nog een extra voordeel: lekincidenten zijn voorgoed verleden tijd).

Haalbaar? Tuurlijk wel!

Met volgende tips wordt je toiletzak vanzelf een pak duurzamer, compacter én minder zwaar.

The essentials

1. De toilettas zelf

Creatief en handig? Maak zelf je toilettas van een oude buitensportjas, een oud plastic zeil of oude werkkledij voor buiten.

Minder handig? Zulke toilettassen kan je vaak ook aankopen bij maatwerkbedrijven of koop er eentje van duurzaam materiaal.

2. Shampoo en conditioner

Niet in een fles, wel in de vorm van een blok zeep. Zo’n shampoobar geeft veel minder schuim dan traditionele shampoo, waardoor het niet goed lijkt te werken. Niets is minder waar: wij stellen vooral vast dat je je haar net minder vaak moet wassen. Hoe het werkt? Je maakt je haar nat en wrijft vervolgens enkele keren met de shampoobar over je haren. Et voilà, je hebt voldoende schuim om je haar te wassen.

Leuk weetje: qua gebruik is 1 shampoobar gelijk aan 3 plastic flessen shampoo.

3. Tandpasta (op een tandenborstel van bamboe)

Geen tube meer, wel tandpastapoeder of kleine witte pilletjes die je moet stukbijten. Met een bamboetandenborstel erbij ben je helemaal vrij van (1) plastic en (2) de zoektocht naar een stopcontact om je elektrische tandenborstel op te laden.

4. Deodorant

Kies voor een plantaardige vaste deodorantstick in een kartonnen omhulsel gemaakt van gecertificeerd FSC-papier of voor een balsem.

5. Zeep

Ook hier: geen douchegel in een plastic fles, maar een good old fashion zeepbar. Creatief en handig? Dan kan je je eigen zeep maken, bv. van gebruikte frituurolie (!).

6. Bodylotion

Ook bodymilk kan je tegenwoordig handig vervangen door een bodylotionreep, een praline of een vaste balsem. Deze zijn vaak op basis van cacao en/of sheaboter (van de zaden van de karitéboom).

7. Scheermes

Een herbruikbaar scheermesje in plaats van meerdere wegwerpscheermesjes.

8. Zeevriendelijke zonnecrème

Zonnecrèmes met bepaalde chemische filters zijn schadelijk voor, vooral, koraalriffen. Op enkele bestemmingen, zoals Hawaii, zijn ze ondertussen zelfs verboden.

Het zeevriendelijke alternatief zijn zonnecrèmes op basis van 100% minerale filters. Dat betekent: geen oxybenzone en octinoxaat in je zonnecrème. In het verleden zag je er met zo’n zonnecrème al snel uit als een spierwitgeverfde toerist. Tegenwoordig smeren die zonnecrèmes veel beter uit en blijft er geen dikke witte laag meer achter op je huid.

Extra duurzaam ben je als je kiest voor een zeevriendelijke zonnecrème die verpakt zit in flacons gemaakt uit gerecycleerde plastic of suikerriet.

De extra's

1. Biologisch afbreekbaar toiletpapier

Dat breekt 4x sneller af dan gewoon papier. Geen toilet in de buurt tijdens bv. een trekking in de natuur? Dan graaf je best een putje en bedek je je kleine of grote boodschap met bladeren, mos, … Het gebruikte toiletpapier neem je steeds mee.

2. Natte zakdoekjes

Die heb je, volgens onze bescheiden mening, niet nodig 😊. Kan je echt niet zonder, kies dan voor herbruikbare, wasbare microvezeldoekjes. Of koop biologisch afbreekbare doekjes. Deze laat je, uiteraard, nooit achter in de natuur.

3. Wasbare wattenschijfjes

Want die kan je, heel makkelijk, jaren hergebruiken.

4. Oorstokjes

Oorstokjes waarbij het plastic staafje vervangen is door karton zijn al een stap in de duurzame richting. Nóg beter? Herbruikbare oorstokjes gemaakt van gerecycleerd plastic uit de oceaan. Of een kleine oorlepel waarmee je letterlijk het oorsmeer uit je oor lepelt.

5. Menstruatiecup*

Een prima, duurzaam en gezond alternatief voor wegwerptampons en -maandverbanden, volgens de Joker-medewerkers die 10 (!) jaar geleden de vergelijkende test al deden. Ook wasbare maandverbanden en menstruatieslips kunnen in je duurzame toiletzak. Maar die zijn niet altijd even handig op reis, vinden wij. Zeker op groepsreis heb je vaak niet de nodige privacy om dit te gebruiken en zijn de mogelijkheden om alles te wassen beperkt.

Duurzame menstruatieproducten zijn trouwens ook goed voor de portemonnee. Uit onderzoek blijkt dat een vrouw in haar leven gemiddeld 11.000 tampons of maandverbanden gebruikt, en daarbij 12 euro per maand uitgeeft.

 

*Een zacht kegelvormig bekertje dat je tijdens je menstruatie in je vagina inbrengt en dat je bloed opvangt.

 

Deze blog kwam tot stand met de steun van Vlaanderen Circulair en Route 2030.

Misschien is dit ook interessant voor jou?