Joker-collega Frank regelt alles voor onze groepsreizen, maar is daarnaast ook een fervent Japan-liefhebber. Hij trok al 13 keer naar het fascinerende land en deelt bij terugkomst op kantoor steeds de leukste weetjes met ons. Omdat we ze jullie niet wilden onthouden, vroegen we Frank om 10 dingen die je moet weten als je voor het eerst naar Japan reist te noteren. Onegaishimasu! (Alsjeblieft!)
1. Leer enkele woorden Japans
Japans is geen evidente taal, maar het kennen van een paar woordjes is een teken van respect en vereenvoudigt het sociaal contact op reis. Gezien het belang van eten & drinken in de Japanse maatschappij, zijn ‘Itadakimasu’ (vrij vertaald als ‘smakelijk’) bij aanvang van de maaltijd en ‘kanpai!’ (cheers) bij drinkgelegenheden een must.
2. Ken de soorten noedels
Noedels zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken. De meeste bekende zijn ‘Ramen’: Chinese tarwenoedels geserveerd in bouillon. Gerechten met ‘Soba’ (boekweitnoedels) of ‘Udon’(dikke tarwenoedels) hebben eindeloze gebakken of gekookte variëteiten. Udon komt ook vaak zonder extra’s op het einde van een maaltijd bij wijze van dessert. En ja, slurpen is een must!
3. Geef nooit een fooi
In Japan is het geven van een fooi echt not done, het kan zelfs als een belediging overkomen. Betaal dus gewoon het bedrag op je rekening, en niets meer. Het controleren van wisselgeld bij een aankoop is in Japan ook een teken van wantrouwen. Stop het dus gewoon in je zak zonder natellen.
4. Sta netjes in de rij
In Japan is een rij erg belangrijk. Iedereen wacht netjes zijn beurt af bij het op- en afstappen van treinen, bussen, metro’s en in winkels. Elke rij is dan ook met een duidelijke lijn aangeduid. Roltrappen kunnen helaas voor verwarring zorgen. In Tokyo staat men immers stil aan de linkse kant, om rechts mensen te laten passeren. In Osaka is het precies andersom. En in de rest van het land is het gewoon go with the flow.
5. Neem makkelijke schoenen mee
Wat zeker niet in je bagage mag ontbreken zijn schoenen die makkelijk aan en uit kunnen. Niet enkel betreed je een tatamimat op kousenvoeten, maar ook in tempels, bepaalde musea en sommige restaurants laat je je schoenen achter aan de ingang. Vaak krijg je hiervoor in ruil een paar pantoffels, al dan niet geschikt voor grote westerse voeten.
6. Zorg dat je fris ruikt
Uit eten gaan in Japan is steeds een belevenis. Al dan niet aan de eigen tafel wordt er gebakken, gegrilld en gefrituurd dat het een lieve lust is. Helaas is ventilatie niet het grootste aandachtspunt. Gelukkig vind je in de kast van elke overnachtingsplaats wel een bus kledingverfrisser om nare geurtjes te verwijderen.
7. Boek een treinticket (het juiste!)
Reizen met de trein is een essentieel onderdeel van je trip in Japan. De hogesnelheidstrein Shinkansen spreekt ongetwijfeld het meest tot de verbeelding. Maar daarnaast bestaan er nog heel wat andere maatschappijen en soorten treinen, elk met zijn eigen station, wat een verplaatsing met de trein soms wat ingewikkeld maakt. Goed om weten is dat de naam van de maatschappij steeds de naam van het station vooraf gaat. Zo kan je bijvoorbeeld naar de stad Nara met JR-Nara & Kintetsu-Nara. En één ding hebben de treinen in Japan echter allemaal gemeen: ze rijden stipt tot op de minuut.
8. Ken de Japanse betaalmiddelen
Zowel cash als credit card zijn algemeen aanvaard. Een derde betaalmiddel in Japan zijn de Suica & Pasmo kaarten. Deze herlaadbare prepaidkaarten zijn niet enkel geldig voor de metro en de trein maar evengoed voor aankopen in buurtwinkels, lockers in stations, drankautomaten, taxi’s en zelfs wasautomaten.
9. Bezoek een Japans badhuis (en doe het juist!)
Een must do in Japan is een bezoek aan een Onsen of warmwaterbad. Deze fijne ervaring verloopt wel via strikte regels. Zo is het bezoek naakt, zijn mannen en vrouwen gescheiden en tattoos verboden. Het bad voor mannen is aangeduid met blauwe doeken, dat voor de vrouwen in het rood. Kijk goed uit, want soms wisselen ze elke dag van plaats. Kwestie van niet in het verkeerde bad te belanden! Voordat je het water in gaat was je je uitvoerig en spreek je met gedempte stem. Het begeleidende piepkleine handdoekje mag het water niet raken en leg je daarom tijdens het bezoek opgevouwen op je hoofd. Hier vind je nog meer do’s en dont’s voor een bezoek aan een onsen.
10. Begroeten ja, aanraken nee
Niets zo belangrijk als een begroeting. Vaak bestaat die uit een kleine buiging of hoofknik gevolgd door ‘Konnichiwa’. Fysiek contact als handen schudden, schouderklopjes of geknuffel wordt vermeden.
Zelf op reis naar Japan?
Hieronder vind je onze groepsreizen naar Japan.