Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat thuis in België de normaalste zaak van de wereld is, is op reis soms best spannend: naar het toilet gaan. Wat als je per ongeluk in het mannentoilet terechtkomt als je bij de dames moet zijn? En eens je er bent: hoe moet je er nu aan beginnen, met dat gat in de vloer of – in het geval van Japan- al die high-tech? De vele hoogtechnologische snufjes van een Japanse wc zijn in onze ogen misschien van de pot gerukt, maar in Japan is de technologie al een hele tijd tot het kleinste kamertje doorgedrongen. Omdat de functies meestal alleen in het Japans toegelicht worden, is deze handleiding precies wat je nodig hebt om  op ‘t gemak naar het toilet te gaan in Japan!

De fascinerende functies van een Japans toilet

Het traditionele hurktoilet kom je in Japan niet vaak meer tegen. De meeste accomodaties en openbare faciliteiten zijn voorzien van een Westers toilet, zoals we in België gewoon zijn, maar voorzien van talrijke technologische snufjes. 

Bij de modern Japanse toiletten  vind je naast de toiletbril of aan de muur een paneel met een hele reeks knoppen. Soms komen ze met een Engelse vertaling, maar soms ook niet.  Strontvervelend! Gelukkig kan je vaak uit de bijbehorende tekeningen en icoontjes afleiden waarvoor de knop dient. Hiervoor bijvoorbeeld:  

Verdoezel je toiletgeluiden

De fascinerende functies van een Japans toilet

Eén druk op de knop met een muzieknootsymbooltje en je kan je toiletgeluiden verdoezelen met fluitende vogels of het ruisen van de zee. Gewoon een deuntje opzetten om lekker te relaxen kan natuurlijk ook. In de buurt van deze knop zie je er ook één om het volume te regelen. Dat kan een grote en kleine speaker zijn, ofwel één speakersymbool met een plus- en minknopje. Indien het toilet zo ingesteld, is het mogelijk dat de muziek al begint  te spelen zodra je op de bril gaat zitten! Niet zot van een pot met muziek? Druk dan op de muziekknop om nature’s call in alle stilte te beantwoorden.

Brilverwarming: verrassend aangenaam

Een leuk snufje waarvan je nooit wist dat je het gemist had. Net als de heerlijke zetelverwarming in een wagen kom je zo nu en dan een toilet tegen met voorverwarmde bril! Dit kan deugd doen na een frisse dag buiten en zorgt voor een snelle opwarmer! Genieten maar!

 

Een stevige straal

Hygiënischer kan het niet: de spoelknop! Er is een knop voor spoeling vooraan en een bidetknop voor spoelen achteraan. Aan deze knoppen vind je ook een +/- stand  om de sterkte van de waterstraal in te stellen. Het warme water stopt niet vanzelf, maar dien je zelf af te zetten via de ‘stop’-knop. En dan de belangrijkste regel voor het gebruik van de waterstraal: wat je ook doet, vooral niét opstaan voor de straal gestopt is!

Warme lucht op je billen

Nadat je de waterstraal gebruikt hebt, moet je natuurlijk ook nog drooggeblazen worden. De knop hiervoor is vaak aangeduid met golfjes die warme lucht voorstellen, zoals je ook wel eens op een haardroger ziet. Je kan soms zelfs de temperatuur en blaassterkte regelen. Een apart gevoel!

De doorspoelfuncties

Er zijn vaak verschillende manieren om door te spoelen: enerzijds op het bedieningspaneel, anderzijds de spoelknop van het toilet zelf. Op het bedieningspaneel zal de doorspoelknop doorgaans aangeduid zijn met een draaikolk: een kleintje voor de kleine boodschap en een grotere voor de grote boodschap. Aan het toilet zelf hangt ook vaak een hendel om door te spoelen met twee tekens: 小 voor een kleine hoeveelheid water en 大 voor meer.

Het traditionele Japans toilet

Je komt ze niet meer vaak tegen maar ze bestaan nog steeds: de traditionele Japanse hurktoiletten. Niet voor iedereen even praktisch, maar ja, shit happens. Deze toiletten zijn wel erg hygiënisch, omdat je lichaam niet met het toilet in contact komt. Op een Japans hurktoilet hurk je gewoon neer met je gezicht naar de kap. Zoals elk ander toilet, spoel je dit door als je klaar bent.

Gelukkig staat Japan ook garant voor de geur van kersenbloesems!

 

Deze tips kreeg je van onze Japan-experte Nicki Brepoels (product manager individuele reizen)

Misschien is dit ook interessant voor jou?