Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Sarek National Park in Zweden is één van Europa’s best bewaarde geheimen. Eindeloze natuur, zonder paden of trekkershutten, maar wel een echt paradijs voor de gevorderde hiker. Reisbegeleider Tom Van den Borne is er dol op, en neemt één Joker groep er mee naartoe tijdens een van onze Limited Edition reizen in 2016. Wat is er nu zo bijzonder aan het Sarek National Park? We vroegen het aan Tom zelf. 

We kunnen reisbegeleider Tom nog net voor een interview strikken enkele dagen voor hij met wat vrienden naar de Everest vliegt. Als Tom maar met de rugzak de natuur in kan, wég van de wereld, dan is voorwaarde n°1 voor een geslaagde vakantie al ingevuld. Het liefst van al trekt hij naar het Hoge Noorden, naar de delen van Noorwegen, Finland en Zweden die boven de poolcirkel liggen. Al meer dan 10 trekkings deed hij er, op sneeuwschoenen in de winter of tijdens lange zomerdagen wanneer het nooit donker wordt. Samen met een groep Joker-reizigers gaat hij deze keer in de herfst naar het Zweedse Sarek Nationaal Park. Waarom naar deze plek en waarom in de herfst, dat is iets wat voor Tom zo klaar is als een gletsjermeer.

 

Tom Van den Borne: In het Sarek N.P. zijn er geen paden. Er staan geen trekkings aangeduid, waardoor je op kaart en kompas moet lopen. Je oriënteert je op het landschap, op de rivieren en glooiingen. Er zijn wel enkele bruggen aangelegd omdat het smeltwater bepaalde rivieren ondoorwaadbaar maakt. Voor de rest heeft de Zweedse overheid deze regio gelaten zoals ze is: meer dan 100 gletsjers, meer dan 100 toppen boven de 1800m, uitgestrekte dalen en indrukwekkende horizonten. En af en toe een rendier. Geen trekkershutten of andere infrastructuur dus.

Waarom kies je voor een trekking in de herfst en niet in de zomer?

Tom: In het begin van de zomer maakt het smeltwater alles drassig. Tegen de herfst is dat opgedroogd én doet er zich een fantastisch fenomeen voor in het Sarek National Park. Meteen na de eerste vriesnacht kleurt alles van groen naar een warm rood, en dankzij de lage stand van de zon baadt het landschap in een gouden gloed. Indian Summer in een Alaska-achtig landschap: beter kan je het toch niet bedenken? Dit duurt zo’n 10 dagen, en net in die periode ben ik er met de Joker-groep. De natuur kan je niet voorspellen, maar als het meezit, maken we dat dus allemaal mee.

Dat kan geen toeval zijn! Wordt het een zware trekking?

Tom: Het stijgen en dalen is niet het zwaarste deel van de trekking, wel het gebrek aan comfort dat bij slapen in tenten hoort, en het feit dat je je eigen bagage draagt. Mentaal doorzettingsvermogen is daarom belangrijker dan de fysieke conditie, die niet uitzonderlijk moet zijn. Een gezonde bessenverslaving is ook aan te raden, want net in september zijn de wereldvermaarde Zweedse bessen rijp (lacht).

Boekentip van Tom: de klassieker “Nooit meer slapen” uit 1966, van Willem Frederik Hermans. Een roman over een expeditie naar meteorietkraters in het uiterste noorden van Noorwegen. Verhalen van ontdekkingsreizigers, dat is waar Toms fascinatie voor het Hoge Noorden begon.

Graag een impressie van dit wonderlijke Nationaal Park? Check ons Pinterest-bord!

Zelf op trekking?

Zelf naar Zweden?

Misschien is dit ook interessant voor jou?