Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer je een safari boekt, is de prijs belangrijk. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Bij Joker vinden we de kwaliteit van de service erg belangrijk, net als een duurzame insteek en een eerlijk loon voor alle medewerkers. We leggen je graag uit waarom je een safari beter boekt bij Joker dan bij een spotgoedkope lokale touroperator.

In een land als Tanzania – waar we heel wat kampeer- en lodgesafari’s aanbieden – zijn er honderden safari-operators die allemaal beweren de beste, de veiligste, de betrouwbaarste en de goedkoopste te zijn én het meeste ervaring te hebben. Het is dus helemaal niet moeilijk om online of ter plaatse een safari-touroperator te vinden die enkele dollars goedkoper is of toch meer lijkt te bieden dan het programma van Joker. Boeken dan maar? Liever niet, want de werkelijkheid is toch net iets gecompliceerder.

Op safari in Afrika: service en veiligheid zijn belangrijk

Om te beginnen staat of valt je safarivakantie met de service die je geboden wordt. Wanneer je echter on- of offline rechtstreeks boekt bij een lokale touroperator, heb je geen idee van het materiaal (jeeps, kampeermateriaal,…) waar ze mee werken, je kent de achtergrond van de gidsen niet, krijgt vaak geen informatie over de exacte route die jullie zullen rijden…

3 veelvoorkomende problemen met goedkope safari-touroperators

Wanneer een safari-aanbieder goedkoper wil zijn dan de anderen, is dat voor hem een koud kunstje. Veelvoorkomende praktijken zijn onder andere:
 

  1. Besparen op loonkost. Helemaal niet fair voor de locals, en het zorgt ervoor dat je vaker met weinig gemotiveerde en slecht opgeleide gidsen te maken kan krijgen.

  2. Besparen op brandstof. Sterk ingekorte gamedrives door de parken beperken de brandstofkosten, maar natuurlijk heb jij dan ook veel minder wildlife kunnen zien.

  3. Besparen op het essentiële onderhoud van de jeeps. Op die manier kan je veiligheid sterk in het gedrang komen. Een gevaarlijke situatie dus!
     

Deze drie veelvoorkomende problemen bij safari-aanbieders in Tanzania willen we als duurzame reisorganisatie natuurlijk niet stimuleren. Daarom kiezen we bij Joker bij de individuele reizen en de meeste groepsreizen resoluut om samen te werken met een safari-operator die zelf een zo duurzaam mogelijk beleid voert en volledig transparant werkt.

Safari met Joker: kwalitatief materiaal & opgeleide gidsen

De safari-aanbieder waar we voor onze individuele reizen en groepsreizen mee samenwerken heeft meer dan 20 jaar ervaring en beschikt over een eigen wagenpark en eigen kampeermateriaal. Ze hebben personeel in dienst dat instaat voor het onderhoud van de jeeps en de kampeerbenodigdheden, zodat er altijd degelijk en goed onderhouden materiaal klaarstaat om je een onvergetelijke safari te bezorgen.

Alle personeelsleden bij onze safari-touroperator krijgen een eerlijk loon voor hun werk, dat zelfs een stuk boven het Tanzaniaanse gemiddelde ligt. Alle gidsen hebben massa’s ervaring en zijn meestal opgeleid door de Professional Tour Guide School (PROTS) in Arusha. Deze school, waar Joker zeer intensief mee samenwerkt, geeft lokale jongeren een kwalitatieve opleiding tot safari-, natuur- of trekkinggids.
 

Kies tijdens je safari voor een duurzame touroperator en steun de lokale economie

Door tijdens je reis (naar Afrika of andere continenten) te kiezen voor een duurzame touroperator ben je niet alleen zeker van een kwaliteitsvolle ervaring, je steunt er ook de lokale economie mee. Geld storten voor een goed doel is altijd een nobel idee, maar als je toch ter plaatse op reis bent is er geen betere manier om de lokale bevolking te steunen dan hen een eerlijk loon betalen na een geleverde dienst. Dit zorgt voor een gezonde economie waar klant en leverancier snel samen tot een win-win-situatie komen.

Wanneer je kiest voor een safari met Joker weet je zeker dat de lokale touroperator zijn personeel een eerlijk loon betaalt, waardoor vele lokale families zelf in hun eigen basisbehoeften kunnen voldoen. Bovendien doet het personeel op hun beurt aankopen met hun salaris, wat dan weer de lokale economie aanzwengelt. Natuurlijk helpen ook fooien en andere uitgaven van tevreden reizigers een handje.

Ook om deze reden kiezen we tijdens onze safari-programma’s (en alle andere reizen!) niet voor hotelketens – waarbij de winst rechtstreeks naar de Westerse eigenaars gaat en niet geïnvesteerd wordt in de lokale markt – maar wel voor plaatselijke hotels en familiale pensions.

Volgens ons is één van de essentiële kenmerken van duurzaam toerisme immers het ondersteunen van de lokale markt, waardoor de bevolking op eigen benen kan staan en zelf geld kan uitgeven om de eigen economie te laten draaien zonder extra steun uit het buitenland. Door te kiezen voor een duurzame safari kan jij hier bij helpen!
 

Op safari met Joker?

Misschien is dit ook interessant voor jou?