Overslaan en naar de inhoud gaan

Zin in een combinatie van voodoo met geschiedenis, couleur locale en hier en daar wat natuur? Ga dan zeker samen met ons op stap naar Benin tijdens deze 11-daagse groepsreis!

We volgen de kustlijn en bezoeken alle grote en minder grote bezienswaardigheden. Een stad op palen in het water, palmbomen aan de kust, voodoo-schrijnen en tochtjes op een lokale vissersboot,... Het kan allemaal op deze unieke bestemming!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Benin Slavenroute Ouidah Gate of no return

Stilstaan bij een stukje duistere geschiedenis op de Slavenroute in Ouidah

Groepsreis Benin Possotomé Lac Ahémé

De couleur locale: van het vissersleven tot de voodoo-cultuur en marktbezoekjes

Groepsreis Benin kust van Grand Popo

De tropische kust van Grand-Popo

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Langs het water in Ganvié en Porto-Novo

Samen vertrekken we naar Cotonou, de hoofdstad van Benin. De reis begint al direct goed met een bezoek aan één van de grootste markten van West-Afrika, namelijk de markt van Dantokpa. De geuren en kleuren zijn overweldigend. We gaan op zoek naar leuke stofjes zodat de kleermaker ons een nieuwe outfit kan aanmeten. Dat noemen ze reizen in stijl! Afhankelijk van de vlucht blijven we hier één nacht slapen.

Na de markt trekken we naar Ganvié, ook wel het Venetië van Afrika genoemd. Dat kunnen we niet missen! Hier is een hele stad op palen in het water gebouwd. Ons vervoer? Een typische lokale boot of pirogue. Op het water houden we onze lunch en leren, en passant, over het gewone leven op het water.

We reizen verder naar Porto-Novo met bezoek aan een botanische tuin, een introductie tot de lokale landbouw,... Vlakbij de stad vinden we weelderige en met raffiapalmen begroeide vegetatie. Hier stroomt de Rivière Noire!

2 Dag 4
Wandelen in Dassa

Onze tocht zet zich verder, en wel naar Dassa. In de heuvels neemt een gids ons al wandelend mee. Geen bewegwijzeringen hier, maar wel hier een daar een schrijn

De wandeling duurt zo'n twee uur, maar geeft ons wel een interessante inkijk in de religieuze beleving van de Beniners.

3 Dag 5
UNESCO Werelderfgoed in Abomey

Met ons busje komen we toe in Abomey. Deze stad herbergt de ruïnes van enkele koninklijke paleizen en werd erkend als UNESCO Werelderfgoed. Deze ruïnes zijn stille getuigen van het machtige koninkrijk van Abomey dat in de 17e eeuw ontstond in dit deel van de wereld. Een bezoek aan deze site is dus erg belangrijk voor de culturele identiteit van de Beniners.

Als we tijd hebben rijden we ook even buiten de stad voor een bijzonder stukje geschiedenis. De ondergrondse stad van Agongointo-Zoungoudo die werd opgericht door Koning Dakodonou. Deze werd gebruikt door het leger van Abomey.

4 Dag 6-7
Het vissersleven in Possotomé

We rijden terug zuidwaarts, op weg naar Lac Ahémé. Onderweg maken we een stop in een dorp van pottenbakkers, een specialiteit van deze regio. We mogen zelf ook eens proberen om een pot te maken. Dat lijkt veel gemakkelijker dan het in werkelijkheid is!

Aangekomen in Possotomé gaan we het water op. De vissers tonen ons hoe zij de vis hier vangen. Een interessante ontmoeting! Ook op een eco-boerderij worden we hartelijk ontvangen. We proeven van de lokale ananasconfituur, bananenchips en pindakoekjes en slaan alvast een voorraad in.

Het dorp bezoeken we met de fiets. Onderweg krijgen we uitleg over de lokale vormen van voodoo en de belangrijke rituelen en ceremonies. Tijdens een kijkje in een forêt sacrée kunnen we zelf de kracht van heilige plekken voelen.

's Avonds rijden we door naar de kust.

5 Dag 8-9
Genieten van de kust in Grand-Popo

Palmbomen, een mooi strand, de golven van de zee… Heerlijk aankomen in Grand-Popo. We kunnen wat luieren en genieten van deze mooie omgeving. Geen stress hier!

Per boot bezoeken we het mangrovereservaat waar we worden ondergedompeld in de lokale biodiversiteit met de vele vogels, aapjes en andere dieren. Bijzonder is ook de plaats waar de rivier Mono in de oceaan stroomt.

6 Dag 10-11
De Slavenroute van Ouidah

De volgende dagen staan we stil bij een duister stukje geschiedenis die deze regio, en bij uitbreiding het continent, heeft geteisterd. Op de Slavenroute van Ouidah fietsen we tot aan de Porte du Non-Retour. Hier werden ontelbare mensenlevens verwoest toen ze als slaven werden verkocht en op schepen werden gezet. Een moment om stil van te worden.

We kopen nog onze laatste souvenirs in Cotonou om mee te nemen op onze vlucht terug.

Au revoir, Bénin!

Data en prijzen

Vertrek: 28/11/2024
Terug: 08/12/2024
Basisprijs: €2.138
+ 650 EUR budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/03/2024
Vertrek: 28/07/2025
Terug: 07/08/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Cotonou en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschot 9-daags programma uitgewerkt door ViaVia Joker Reiscafé Grand-Popo inclusief:
  • 8 hotelovernachtingen in dubbele kamers, met ontbijt
  • Transport
  • Lokale gids
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, luchthaventaksen ter plaatse, logies, transport, toegangsgelden, fooien en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Benin heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat geldig is bij inreis en nog geldig blijft tijdens het verblijf in Benin, alsook een visum. We raden echter aan dat het internationaal paspoort nog geldig is 6 maanden na aankomst in Benin, aangezien dit anders voor problemen kan zorgen en tot instapweigering kan leiden.

Het visum dien je online aan te vragen via de juiste website. Als je verkiest om dit via de ambassade aan te vragen, dan betaal je meer. Vertrekvergaderingen worden zo ingepland dat je zeker nog tijd hebt om het visum aan te vragen. Wel is het best dat je tegen de vertrekvergadering al een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts hebt, hetgeen verplicht is voor deze reis. Zeker in juni, juli en augustus moet je soms lang wachten op een afspraak.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we vooral gebruik van gecharterd vervoer met AC en met onze eigen chauffeur. Soms maken we ook gebruik van het openbaar vervoer of een taxi.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 28/11/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 28/11/24 - 12:15
COTONOU - CADJEHOUN INT. 28/11/24 - 18:50
COTONOU - CADJEHOUN INT. 07/12/24 - 22:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/12/24 - 05:15
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Rugzak (geen harde koffer)

 • Dagrugzak 

Duurzame tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

We eten in lokale restaurants en in onze verblijfplaats waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Soms zijn dit vaste menu's, maar soms kan je ook kiezen wat je eet. Het is als vegetariër mogelijk een alternatief te krijgen.

Overdag nemen we een eenvoudige lunch en is er geen vrije keuze om de efficiëntie te bevorderen.

Logies

We logeren in eenvoudige, gezellige guesthouses of hotels, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit.   

We slapen meestal in 2-persoonskamers, maar een meerpersoonskamer kan een enkele keer ook voorkomen. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Regelmatig moeten we een dubbel bed delen. Het sanitair is bijna altijd privé, maar er is niet altijd warm water. Er is overal een waaier of AC.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, het visum, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, in welke valuta, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen, het transport en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.

Tijdens deze reis gaan we niet naar het noorden van Benin.

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over reizen met impact op joker.be/reizen-met-impact.

Reisperiode en klimaat

In het zuiden van Benin is het klimaat subequatoriaal met in het algemeen vrij hoge temperaturen en met twee regenseizoenen:

 • Lang droog seizoen van november tot maart met temperaturen die in januari kunnen oplopen tot 34°C.
 • Groot regenseizoen van maart tot half juli.  Hoewel juli de 'koudste maand' is in Benin, kan je je toch nog verwachten aan 23-28°C.
 • Klein droog seizoen tot midden september.
 • Klein regenseizoen dat eindigt begin november.

In het centrum van het land is het in het algemeen droger.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".