Overslaan en naar de inhoud gaan

We trekken door Montenegro, een adembenemend juweel aan de Adriatische Zee, waar de prachtige natuur, rijke geschiedenis en warme gastvrijheid samenkomen. Dit Balkanland, dat bekend staat als de "Parel van de Middellandse Zee", betovert ons met zijn indrukwekkende bergen, azuurblauwe wateren en schilderachtige dorpjes.

We ontdekken de prachtige natuur en cultuur tijdens enkele dagwandelingen.  Maar ook per boot en per fiets maken we kennis met de ongeëvenaarde schoonheid van dit land en de warme en gastvrije bevolking.  We ontspannen met een zwempartij in één van de prachtige baaien en genieten van een lekker glaasje wijn bij een plaatselijke wijnboer. 

Deze reis wordt begeleid door een Engelstalige begeleider.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Montenegro

De baai van Kotor.

Groepsreis Montenegro

De boottocht op het meer van Skadar.

Groepsreis Montenegro

De wandeling en fietstocht in Durmitor Nationaal Park.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - 3
Het meer van Skadar

We landen op het vliegveld van Podgorica en reizen per bus door naar het meer van Skadar. In deze prachtige omgeving brengen we de eerste 3 nachten door. We verblijven in een sympathiek pension pal aan de rivier Crnojevica, die een van belangrijkste aanvoerwateren vormt van het meer. Diner en ontbijt hebben we telkens in het pension. 

Na het ontbijt wacht een korte transfer naar het beginpunt van de wandeling: de vallei van Orahovstica. Hier wandelen we door een bosrijke omgeving naar een prachtige plek waar we uitrusten en een duik in het kraakheldere water kunnen nemen. De route vervolgen we langs een paar oude dorpen tot we Poseljani bereiken. Vanaf Poseljani gaan we met een private boot terug naar ons pension. 12 km | + 400m - 400m

De volgende dag wacht ons wederom een korte transfer om het begin van de wandeling te bereiken. Ditmaal ligt deze een stuk hogerop. We gaan namelijk naar nationaal park Lovcen, in het hart van het historische Montenegro. In Lovcen maken we een fraaie rondwandeling en zien we voor het eerste1600m lager, de baai van Kotor, het beoogde eindpunt van onze reis. Maar voor we daar komen wacht ons nog zoveel ander moois. De lichte wandeling voert ons door prachtige beukenbossen en langs oude dorpen. 11 km | + 400m - 400m. We rijden met een kleine omweg terug naar het pension en brengen een bezoek aan een lokale wijnboer om de dag af te sluiten.

2 Dag 4 - 5
De bergen van Bjelasica

We vervolgen onze reis met een kort uitstapje naar de kust. We gaan naar Stari Bar, een prachtige citadel die Ottomaanse, Venetiaanse en Slavische geschiedenis herbergt. Montenegro in een notendop, zogezegd.  In de namiddag gaan we aan boord van de trein en maken we een prachtige rit hoog boven de kloof van de rivier Moraca. En zo bereiken we een compleet andere wereld: de bergen van Bjelasica. We verblijven 2 nachten in een comfortabel wellness hotel met een immens binnenzwembad.

Vanuit het hotel gaan we naar het meer van Biogradsko.  Op de steile oevers ligt een schitterend woud dat tot de laatste oerbossen van Europa wordt gerekend. We maken hier een korte wandeling.   erug aan het meer kan wie wil zich wagen aan een duikje in het koude water. Ook roeien behoort tot de optie. De lunch zal voorzien worden op een boerderij in een nabij gelegen vallei, Lipovo. We zijn hier te gast bij een trotse familie en dat graag met ons in de vorm van een uitgebreide lunch en rondleiding. Tegen het einde van de middag zijn we terug aan ons hotel en is er nog tijd voor een rondje zwembad of sauna. Vanwege de copieuze lunch is het diner vandaag, als dat er al is, naar eigen invulling.

 

3 Dag 6 - 8
Durmitor natiaal park

We zetten koers naar de bekendste bergen van Montenegro, Durmitor. De rit  voert ons door de kloof van de rivier Tara. We stoppen bij een bijzonder nonnenklooster. We wandelen 11 km over goed begaanbare paden die ons al een geweldige indruk van Durmitor geven. We eindigen aan het Zwarte meer op het terras. Vanaf hier is het na de koffie nog 2 km over de weg tot ons onderkomen in het centrum van Zabljak. 

De volgende ochtend gaan we fietsen. Maar in de bergen doen we dat wel elektrisch. De route voert ons over prachtige grindwegen over de uitgestrekte glooiende vlaktes van Sinjajevina. Onderweg bezoeken we een indrukwekkend grafveld en een aantal mooie meren. 

Na een goed gevuld programma volgt een vrije voormiddag waar je een bezoek aan de markt kan brengen of nog wat kuiert langs het zwarte meer. In de namiddag gaan we op bezoek bij een boerderij waar ons een heerlijk interactieve middag én avond wacht. Samen met de boerin gaan we een lokale maaltijd leren bereiden, en uiteraard genieten we ook samen van het resultaat. Een onvergetelijke dag in een authentieke omgeving!

4 Dag 9 - 11
De baai van Kotor

We dalen af naar de baai van Kotor. Hier verblijven we de laatste 3 nachten van de reis.  Na het ontbijt ligt de boot klaar en varen we de baai van Kotor in. We stoppen op het kerkeiland, een icoon voor de baai. We gaan aan wal in Perast, het kleine stadje met zijn grote historische waarde als Venetiaanse werf. De rest van de dag gaat het vervoer over land naar Kotor, de grootste stad en naamgever van de baai. Hier beklimmen we onder meer het fort boven de stad voor het mooiste uitzicht, en bezoeken we een aantal kerken. 

De volgende dag nemen we een zeilboot en gaan de open zee tegemoet. Een heerlijke ontspannende laatste dag met volop zwemgelegenheid in prachtige baaien.  Terug in het dorp wacht ons een feestelijk afscheidsdiner in een schitterende tuin met bronnen, bamboebos en de beste seafood dat je hier kunt krijgen.  

 

5 Dag 12
Tivat

Vanuit Tivat keren we terug naar België.

Data en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Podgorica en Tivat - Brussel
 • Alle luchthaventaksen
 • Alle transfer volgens programma vanaf en terug tot Tivat of Podgorica airport per nette bus
 • 2 overnachtingen pension Skadar meer, incl diner, ontbijt & lunchpakket
 • Private boottocht Poseljani - Rijeka Crnojevica
 • Wijnproeverij met hapjes Mrkan
 • Treinticket Bar - Kolasin
 • 2 overnachtingen hotel Bianca, incl ontbijt en 1x diner (buffet)
 • Boerderijbezoek Lipovo, incl uitgebreide lunch
 • 3 overnachtingen hotel in Zabljak, incl diner, ontbijt & lunchpakket
 • e-MTB huur Zabljak, incl helm
 • Boerderijbezoek & kookworkshop Zabljak
 • 3 overnachtingen baai van Kotor appartementen
 • 3x ontbijt, 2x lunchpakket en 1x diner in nabij gelegen restaurant
 • Boottocht naar kerkeiland & perast
 • Diensten van 1 Nederlandstalige stadsgids baai van Kotor
 • Volle dag zeilen incl schipper
 • Een exclusief afscheidsiner aan de baai van Kotor
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • De diensten van een Engelstalige gids

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
 • Entreegelden nationale parken & overigen (reken op +/- € 20 pp voor de hele reis).

Bijkomende info

De vertrekvergadering van deze reis vindt digitaal plaats en wordt gegeven door een afgevaardigde van Joker samen met de lokale gids.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 03 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Montenegro heb je een identiteitskaart nodig, minimaal 3 maanden geldig bij aankomst.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

We maken voornamelijk gebruik van gecharterd vervoer. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Grote rugzak of soepele reistas
 • Dagrugak
 • Goede stapschoenen (type B)
 • Degelijke wandelbroek

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen.
Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet. 

Logies

We slapen in gezellige pensions, hotels en appartementen. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Tijdens deze reis is een goede conditie vereist. We zijn enkele uren per dag zeer actief bezig.   We maken regelmatig wandelingen met dagrugzak van een 12-tal km.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De afreis vindt plaats in de zomer. Dit betekent dat je mooi weer mag verwachten, mediterraan klimaat. Overdag kan de temperatuur wel eens hoog oplope. 's Avonds kan het frisser aanvoelen, voornamelijk wanneer je je in het gebergte bevindt. Regen komt er ook soms voor, dus wees ook daar op voorbereid.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".