Overslaan en naar de inhoud gaan

Klaar voor de highlights van Florida? Cruise naar het Kennedy Space Center, de eindeloze witte zandstranden aan de Golf van Mexico, de ontelbare pretparken van Orlando en de Florida Keys met zijn Carribbean Vibes. De Roadtrip eindigt in Miami, waar je heerlijk kan zonnebaden op het strand!

Mits aanpassingen kan deze reis ook met de camper of campervan gedaan worden!

De hoogtepunten van deze reis

Kennedy Space Center, Cocoa Beach, Florida, USA Roadtrip
Kennedy Space Center

Bezoek het Kennedy Space Center aan Cocoa Beach

Universal Studios Orlando
Universal Studios Orlando

Bezoek één van de vele pretparken van Orlando

Southernmost Point Key West Amerika USA zuidelijkste punt zuiden
Southernmost Point USA

Key West, het meest zuidelijke puntje van Amerika.

Programma

Programma

A
Aankomst Miami


B Dag 1
Miami - Fort Lauderdale
48 km  -  00u35

Na het ophalen van je huurwagen reis je meteen door naar je eerste bestemming: Fort Lauderdale, het Venetië van de USA!

C Dag 2
Fort Lauderdale - Cocoa Beach
290 km  -  02u50

Laat het levendige Fort Lauderdale achter je en rij Cocoa Beach tegemoet. Spring zeker binnen in het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van Ruimtevaartcentrum NASA (optioneel) en leer er alles over de ruimtevaart van vroeger tot nu. 

Optionele excursie: Bezoek aan het Kennedy Space Center

Laat de astronaut in jezelf helemaal naar boven komen tijdens een bezoek aan het wereldberoemde Kennedy Space Center.

D Dag 3
Cocoa Beach - St. Augustine
215 km  -  02u05

Via Daytona Beach bereik je de voormalige Spaanse stad St. Augustine. De nauwe straatjes tonen een charmante mix van SPaanse, Engelse en Amerikaanse invloeden. Ook het machtige Fort Castillo de San Marcos is de moeite!

E Dag 4
St. Augustine - Orlando
225 km  -  03u00

Duik vandaag in het natuurschoon van het Ocala National Forest. Ga wandelen in de Juniper Prairie wildernis en ontdek de kristalheldere bronnen in dit waterrijke gebied. In de Alexander Springs Recration Area kan je het hele jaar zwemmen en snorkelen in het blauwe bronwater van 22°C of een kanotocht maken op de Alexander Run tussen alligatoren, schildpadden en verschillende inheemse vogels. Sluit je avond af in het gezellige Mt Dora alvorens door te rijden naar de pretparkhoofdstad Orlando. 

F Dag 5 - 6
Orlando

De komende 2 dagen ben je vrij om naar eigen keuze één van de vele pretparken te bezoeken. Laat je dromen uitkomen in Disney World of ontdek Universal Studios, het park dat volledig in het teken van de film staat. Vliegen mee met ET, sta oog in oog met The Terminator en maak je kennis met de magische wereld van Harry Potter in 'The Wizarding World of Harry Potter'. Verken de verschillende shops op Diagon Alley en neem de Hogwarts Express!

Voor kinderen is plezier verzekerd in Legoland! Van het Land of Adventure en Lego Kingdom, naar World of China is er meer dan genoeg te doen in het grootste Legoland pretpark ter wereld. 

Optionele excursie: Pretparken in Orlando

Laat je verbluffen door de studiotour en spectaculaire rides van Universal Studios Hollywood of laat het kind in je los in de Disney parken! Bekijk de pretparkmogelijkheden in Orlando

G Dag 7
Orlando - St Pete Beach
190 km  -  02u00

Waan je in Cubaanse sferen in Ybor City tijdens je stop in Tampa, bekend om zijn sigaren en cocktails. Zet dan je reis verder naar St. Petersburg en St. Pete Beach. Ga zeker naar de pier van St. Pete Beach. Hier zijn winkels, restaurants en bars met een mooi uitzicht over de oceaan. Ontdek zeker ook Pass-a-Grille, het meest zuidelijke puntje van St. Pete Beach waar je diverse watersportactiviteiten kan boeken waaronder een boottrip naar Shell Key om te gaan snorkelen. Vlij je dan neer op een van de prachtige, tropische witte stranden van St. Pete Beach. Vele ervan staan hoog in de top 10 mooiste stranden van Florida!

H Dag 8
St. Pete Beach - Sarasota
90 km  -  01u30

Cruise over één van de machtigste bruggen van Florida, de Sunshine Skyway Bridge, maar stop zeker even net voor de brug om de brug over het glinsterende water in je lens te krijgen. De brug brengt je in Bradenton. Kies voor een fotogenieke route langs de stranden van Bradenton Beach en Longboat Key. Zoek bij aankomst in Sarasota meteen de parelwitte stranden op van Siesta Key. Kuier langs winkeltjes in gerestaureerde panden in het centrum van Sarasota of aan de jachthaven.

I Dag 9
Sarasota - Naples
200 km  -  02u30

Vandaag rij je voorbij Fort Myers, oftewel “The City of Palms”, een veelzijdige bestemming gelegen aan de Caloosahatchee River. De stad is populair voornamelijk door zijn mooie stranden en de mogelijkheid om te vissen, golfen en shoppen. De bekendste inwoner van Fort Myers is zonder twijfel Thomas Edison. Zowel het huis, het laboratorium en de botanische tuin kunnen nog teruggevonden worden in zijn oorspronkelijke staat! Het indrukwekkende labo wordt nog steeds verlicht met de gloeilampen die hij zelf heeft uitgevonden. 

Dompel je nog eerst onder in de natuurpracht van Lovers Key State Park met zijn mangroves en prachtige stranden alvorens af te zakken naar Naples. Het centrum van deze mondaine kuststad verwelkomt je met trendy boetieks en kunstgalerijen, maar ook de stranden met hun droomvilla’s zijn fantastisch om te zien. Geniet zeker van een zonsondergang aan de pier en ga ’s avonds lekker dineren in Tin City, de gezellige haven van Naples.

J Dag 10
Naples - Key Largo
285 km  -  02u45

Van Naples rijd je naar het Everglades National Park, het grootste beschermde moerasgebied van de USA met honderden diersoorten. Tijdens een kajaktocht maak je ongetwijfeld kennis met krokodillen en alligators! Overnachten doe je op Key Largo. 

Optionele excursie: Kajak door de Everglades

Spot alligators en veel ander wildlife in de moerrassen tijdens een kajak- of boottocht in het Everglades National Park

K Dag 11
Key Largo - Key West
165 km  -  02u15

De reis over de Overseas Highway neemt je verder mee over de slinger van de Florida Keys. Je komt voorbij Marathon, het hart van de Keys. Relaxen aan de stranden, vissen, duiken, outdoor activiteiten en ecotoerisme staan hier centraal. Dan komt één van de hoogtepunten van de Overseas Highway, de bekende Seven Mile Bridge.

Je eindbestemming is Key West, verder kan je niet gaan want hier bevind zich dan ook het monument voor het meest zuidelijke punt van het vasteland van de VS. Laat je verleiden door de uitbundige sfeer in het historiche district rond Duval Street, geniet van de zonsondergang op Sunset Pier of geniet van de tropische wateren tijdens een Catamaran trip. 

L Dag 12
Key West

Snuif op Key West de Caraïbische sfeer op, die door de nabijheid van Cuba duidelijk voelbaar is. De belangrijkste straat in het stadje is Duval Street, en de meeste bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand. Een wandeling doorheen het gezellige centrum is zeker de moeite waard. Geniet ’s avonds van de overweldigende zonsondergang aan Mallory Square.

Optionele excursie: Dolfijnen spotten & snorkelen in Key West

Grijp je kans om met respect voor de dieren toch dichtbij de meest speelse zeezoogdieren te komen, tijdens een tocht met een catamaran en een snorkeltrip

M Dag 13
Key West - Miami Beach
270 km  -  03u40

Via de schilderachtige Florida Keys rij je terug richting het vasteland. Geniet in Miami van de zon of ga shoppen in één van de grote winkelcentra in en rondom Miami.

N Dag 14
Miami Beach

Miami Beach staat bekend om zijn pastelkleurige Art Deco-gebouwen en zijn parelwitte stranden. Geniet van de paradijselijke sfeer langs de lange strandboulevard en ontdek verder de verschillende stadswijken met elk hun eigen sfeer zoals Little Havana, Coconut Grove, Coral Gables en Bayside Market Place.

Optionele excursie: Fietsen in Miami en Miami Beach

Verken Miami en Miami Beach met de fiets! De heerlijke oceaanbries maakt deze steden nog fietsvriendelijker. 

O Dag 15
Vertrek vanuit Miami

De huurauto zet je vandaag af aan de luchthaven van Miami, waarna je terugvliegt. Dit is het einde van je programma. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Overweeg een upgrade van je huurwagenPrijs op aanvraag
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2: Optionele excursie
Optionele excursie: Bezoek aan het Kennedy Space Center Prijs op aanvraag
Dag 5 - 6: Optionele excursie
Optionele excursie: Pretparken in Orlando Prijs op aanvraag
Dag 10: Optionele excursie
Optionele excursie: Kajak door de Everglades Prijs op aanvraag
Dag 12: Optionele excursie
Optionele excursie: Dolfijnen spotten & snorkelen in Key West Prijs op aanvraag
Dag 14: Optionele excursie
Optionele excursie: Fietsen in Miami en Miami Beach Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

  • Alle overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig:
    • Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer          
    • Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
    • Bij 4 personen - op basis van een vierpersoonskamer
  • Waardebon voor een reisgids
  • Plaatselijke taksen
  • Bijdrage aan het Garantiefonds & Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

  • Internationale en/of binnenlandse vluchten en luchthaventaksen
  • Huurwagen: (richtprijzen)
    • 2 pers. - Nissan Versa (CDAR) - tussen €65 en €85 per huurdag
    • 3 pers. - Toyota RAV 4 (IFAR) - tussen €75 en €95 per huurdag
    • 4 pers. - Ford Explorer (FFAR) - tussen €95 en €110 per huurdag 
  • Benzine en eventuele kosten voor parking, one-way en tolwegen
  • Eventuele Resort fees
  • Maaltijden en dranken
  • Optionele excursies
  • Toegangsgelden parken
  • Persoonlijke uitgaven en fooien
  • ESTA (Visum Verenigde Staten - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/)
  • Reis- en annulatieverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

  • Wens je dit programma op één of andere manier te wijzigen? Geen probleem, wij kunnen elk programma op maat uitwerken!
     
  • Prijzen van accommodaties in de Verenigde Staten zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De prijs kan van dag tot dag wijzigen. De prijs van een offerte kan dus hoger of lager liggen dan de bovenstaande richtprijzen per reisperiode. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je rondreis! Wil je de scherpste prijs en de grootste keuze op vlak van accommodaties? Boek dan in oktober-november-december wanneer je wilt reizen in juli of augustus.

Hotels

Budget

  • Fort Lauderdale: Best Western Plus Oceanside Inn
  • Cocoa Beach: Hilton Cocoa Beach Oceanfront
  • St. Augustine: Villa 1565
  • Orlando: Rosen Inn International
  • St Pete Beach: Thunderbird Beach Resort
  • Sarasota: Best Western Plus Siesta Key
  • Naples: Collins Hotel Naples
  • Key Largo: Courtyard by Marriott Key Largo
  • Key West: Fairfield Inn & Suites by Marriott @ the Keys Collection
  • Miami Beach: Dorchester Hotel

Comfort

  • Fort Lauderdale: Westin Fort Lauderdale Beach Resort
  • Cocoa Beach: Inn at Cocoa Beach
  • St. Augustine: The Ponce St. Augustine Hotel
  • Orlando: Doubletree by Hilton at the Entrance to Universal Studios
  • St Pete Beach: Bilmar Beach Resort
  • Sarasota: Best Western Plus Siesta Key Gateway
  • Naples: Trianon Old Naples
  • Key Largo: Marriott Key Largo Beach Resort
  • Key West: The Gates Hotel Key West
  • Miami Beach: Marseilles Hotel

Deluxe

  • Fort Lauderdale: Marriott Harbor Beach Resort & Spa
  • Cocoa Beach: Westgate Cocoa Beach Resort
  • St. Augustine: St. George Inn (Premium) 
  • Orlando: Universal's Hard Rock Hotel 
  • St Pete Beach: Wyndham Grand
  • Longboat Key: Zota Beach Resort
  • Naples: Inn on Fifth
  • Key Largo: Baker's Cay Resort
  • Key West: La Concha Hotel & Spa
  • Miami Beach: The Confidante
Bekijk de avonturen van onze reizigers in de USA. Wil jij je foto's binnenkort ook op onze website zien schitteren? Deel je foto's dan openbaar op Instagram met de hashtag #jokerreizen.

Praktisch

Klimaatinfo

De temperatuur wordt in de USA uitgedrukt in graden Fahrenheit. Om deze om te rekenen naar graden trek je eerst 26° af en deel je de uitkomst dan door 2. Bijvoorbeeld, 86°F is ongeveer 30°C.

De westkust

  • Californië

In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een aangenaam, mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Langs de kust heb je te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada-bergketen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnachtige gebieden in het zuiden de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag, zeker in het zuiden. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden.

  • Washington & Oregon

Het klimaat van deze noordwestelijke staten is onder te verdelen in drie delen. Langs de kustlijn van Washington en Oregon is een mediterraan klimaat te vinden met warme, relatief droge zomers en natte, milde winters. Centraal in Washington en Oregon ligt het Cascade-gebergte, waar je een bergklimaat vindt. Dit gebergte vormt de barrière tussen het oosten en het westen van dit gebied. Ten oosten van het Cascade-gebergte vind je meer een landklimaat. Het is er veel droger en de temperaturen zijn extremer, zowel voor de zomer als de winter. Hoewel in dit gebied over het algemeen minder neerslag valt, is er toch meer kans op sneeuwval in de winter.

Het zuidwesten

  • Nevada

Nevada is de droogste staat in de VS en wordt gekenmerkt door zijn steppe- en woestijnklimaat. Winters zijn er koud in het noorden van de staat en mild in het zuiden. De zomers zijn er warm tot heet. Er is over het algemeen weinig neerslag. In de bergen valt er tijdens de winters veel sneeuw.

  • Arizona, Utah & Colorado

Dit gebied bestaat voornamelijk uit bergen en woestijngebied met een overwegend landklimaat. In de berggebieden zijn de temperaturen het hele jaar door lager en er valt meer neerslag dan de lagergelegen, drogere gebieden. In de woestijngebieden, vooral in het zuiden, zijn de winters mild en kunnen de zomers heel heet zijn.

Het zuiden

  • Texas tot Florida

Van Texas in het westen, langs Mississippi en Louisiana tot Florida in het oosten vind je een vochtig subtropisch klimaat met zachte, koele winters en hete zomers. Vooral de gebieden langs de kust aan de Golf van Mexico kunnen enorm vochtig worden, met het meeste neerslag in de vorm van regen tijdens de zomer. Verder landinwaarts, richting centraal USA, is het koeler en valt er in de winter lichte sneeuw. Het westelijke deel van dit gebied maakt deel uit van ‘Tornado Alley’. Tijdens de lente en de vroege zomer is er hierdoor verhoogde kans op sterke winden en tornado’s.

  • Zuid-Florida

In het meest zuidelijke deel van Florida heerst een tropisch klimaat. Het is er vochtig en altijd warm. Dit gebied kent slechts twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot eind maart en is koeler dan het regenseizoen. Tijdens de zomermaanden regent het er bijna dagelijks. Elk jaar krijgt Florida te kampen met één of meerdere orkanen. Er is dan ook een officieel orkaanseizoen van 1 juni tot 30 november. Een orkaan kan soms behoorlijk huishouden.

Het noordoosten

Het noordoosten bestaat uit twee grote regio’s: New England in het uiterste noordoostelijke deel van de VS, en de Midden-Atlantische staten, van New York tot Virginia. Deze regio kent hete, zwoele zomers waar de temperaturen stijgen hoe zuidelijker je bent. In de winter kan het erg koud worden en valt er neerslag in de vorm van regen, sneeuw of een combinatie. Hoe verder naar het noorden je bent in de regio hoe kouder het zal zijn. In deze regio staat er in de winter een strakke koude wind uit het noordoosten. Deze winden kunnen stevige sneeuwstormen veroorzaken die ‘blizzards’ genoemd worden.

Rocky Mountains & noordelijke Great Plains

In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat, met sneeuw als neerslag hoofdzakelijk in de winter. Ten oosten van de Rockies is vooral droog steppegebied te vinden met een landklimaat en extreme temperaturen. Winters kunnen er heel koud zijn met gemiddelden onder het vriespunt. Zomers zijn er heel warm en droog. In deze gebieden mag je je verwachten aan sterke winden. Hoe meer je naar het (zuid)oosten gaat, hoe dieper je in ‘Tornado Alley’ terecht komt waar er, zeker tijdens de lente en de vroege zomer, verhoogde kans is op tornado’s.

Alaska

Het klimaat van Alaska is grofweg op te delen in 5 zones: het zuidoosten, het zuiden, het westen, het noorden en het binnenland. Het zuidoosten kent een zacht zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. Door de ligging aan de oceaan kent het gebied een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag het hele jaar door. In het zuiden van Alaska is het al een stuk kouder als het zuidoosten. De zomers zijn gematigder en de winters langer. Er valt ook minder neerslag, maar de neerslag die er valt is meer in de vorm van sneeuw. Er waait een strakke zuidoostenwind door dit gebied, die zeker in de winter ijzig koud aanvoelt. In het westen zijn te temperaturen redelijk gematigd, door de ligging langs de Beringzee, gezien hoe noordelijk dit gebied ligt. De zomers zijn er kort en de winters lang met weinig neerslag doorheen het jaar. Het noorden van Alaska kent korte koele zomers en een lange, zeer strenge winter. Sneeuw kan er vallen gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer. Tot slot heeft het binnenland van Alaska een arctisch landklimaat dat gekenmerkt wordt door extremen. In de zomer lopen temperaturen op tot boven de 30°C en ’s winters daalt het kwik met gemak tot -45°C. Er valt relatief weinig neerslag: tijdens de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw en tijdens de zomer regent het meer.

Hawaï

Op de eilanden van Hawaii heerst een tropisch klimaat. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 32°C, de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn vormen hierop de uitzondering. Op de hoogste bergtoppen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Door de vochtige lucht die vanuit het noordoosten tegen de bergen wordt geblazen, is er erg veel neerslag aan de oostelijke zijde van de eilanden. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar op de eilanden van Hawaï, wat bijna vijftien keer zoveel is als in België. Als het regent dan zijn het vooral korte, soms intense, buien. Aan de andere kant van de bergen is het juist weer vrij droog.

Goed om weten

Reizigers met de Belgische nationaliteit die de USA willen bezoeken moeten een elektronische reistoestemming aanvragen via het web. Zie verder op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ voor de te volgen procedure.

Voor mobiele data tijdens de reis raden we aan om gebruik te maken van een Amerikaanse SIMkaart of E-SIMkaart. Via Joker krijg je 10% korting op e-SIM als nieuwe klant bij AirAlo met code JOKER10.

Sommige National Parken in de USA maken gebruik van 'permits' om het park binnen te komen of om bepaalde activiteiten of wandelingen te doen. Deze permits dien je vooraf aan te vragen via www.recreation.gov. Meer informatie hierover vind je op de websites van de Nationale Parken www.nps.gov. Vraag je Joker reisagent voor de juiste werkwijze en meer gedetailleerde informatie. 

De vermelde hotels kunnen wijzigen naargelang de beschikbaarheid. Dit kan ten allen tijde een prijswijziging met zich meebrengen.

Over het algemeen zijn de hotelkamers in Amerika vrij ruim. Grootsteden zijn hier de uitzondering op de regel. In de meeste 'standaard' hotelkamers kan je met 4 personen terecht in twee tweepersoonsbedden. Sommige hotels laten tegen betaling een bijzetbedje (rollaway bed) toe of beschikken over speciale familiekamers & suites (vaak met sofabed). Gemiddelde bedgroottes in de USA: King (193x202), Queen (152x202), Double/Full (136x189), Twin (98x189).  

Special requests zoals connecting rooms, 2 aparte bedden, kamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers,… kan bij de reservatie doorgegeven worden, maar wordt nooit gegarandeerd.

Sommige van de door ons aangeboden hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan. Dit betreft, voor Belgische begrippen, een zeer eenvoudig ontbijt. Gezien het gaat om een gratis service, kan het hotel te allen tijde beslissen om het gratis (complimentary) ontbijt te schrappen. Hiervoor kan geen compensatie worden bekomen.  

Sommige hotels rekenen een resort fee aan (per kamer, per nacht) voor het gebruik van bepaalde faciliteiten of cleaning fees voor de eindopkuis. Wij stellen zo veel mogelijk hotels voor waar deze verplichte fees zijn inbegrepen. In de andere gevallen zal de resort fee of cleaning fee (+ taks) ter plaatse te betalen zijn. Bedragen van deze extra kosten kunnen steeds wijzigen of toegevoegd worden. 

Vele hotels vragen bij check-in een kredietkaart voor de betaling van eventuele “incidentals”. Hiermee bedoelt men de extra zaken die je in het hotel mogelijk zou consumeren zoals maaltijden of drankjes uit de minibar. Om te vermijden dat klanten zouden uitchecken zonder hun rekening te betalen, vraagt men de kredietkaart als garantie. Ook in het dagelijkse leven is de kredietkaart niet weg te denken. Zelfs kleine bedragen worden hier gemakkelijk mee geregeld.

Het voltage varieert tussen 110 - 127 volt. De Belgische stekker van je elektrische apparatuur past ook niet in de aanwezige stopcontacten. Je kan een verloopstekker met een aansluiting voor een Belgisch apparaat naar het type A (of B) met een adapter of een wereldstekker gebruiken. Deze kan je tegenwoordig overal kopen. Breng ook eventueel een auto-oplader met één of meerdere usb-poorten mee waarop een gps kan aangesloten worden. Zo kan je in de wagen tijdens lange ritten ook je toestellen opladen.

Investeer mee in bossen en biodiversiteit

Reizen is een fantastische manier om in contact te komen met andere mensen en omgevingen. Dat zorgt voor meer begrip en waardering. Tegelijk heeft reizen ook een negatieve impact: de uitstoot van CO2, een gas dat mee verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Door te investeren in bossen, investeer je in echte koolstofreservoirs. Want bossen nemen CO2 op en leggen deze voor jaren vast in het hout, de bladeren en de bodem.

Als Joker-reiziger kan je mee investeren.

Enkele weken voor vertrek krijg je van ons een e-mail met de vraag om een vrije bijdrage te storten aan BOS+. Dat bedrag gaat integraal naar het behoud en herstel van het Amazonewoud in Ecuador. Giften vanaf €40 zijn voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Meer weten? www.joker.be/bosplus

Fooien en geldzaken

In de Verenigde Staten is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar (USD). De meest voorkomende biljetten zijn die van $1, $2, $5, $10 en $20. Briefjes van $50 en $100 zijn minder handig gezien het moeilijker is om wisselgeld terug te geven. De dollar heeft ook volgende munten: 1 cent (penny), 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter). Honderd cent is een dollar die in de volksmond ook wel 'buck' wordt genoemd.

Aangezien de Amerikaan met zijn kredietkaart is getrouwd is het gebruik hiervan vanzelfsprekend. Zelfs heel kleine bedragen worden gemakkelijk met de kredietkaart betaald. Zorg ervoor dat je na gebruik telkens de kopie van de ondertekende sales-slip bijhoudt. Het vergemakkelijkt de controle van de afrekeningen die je later thuis ontvangt. Voor vertrek kan je best je bank contacteren om te informeren of je kredietkaart moet opengesteld worden zodat je deze kan gebruiken in de VS. Sommige banken blokkeren kredietkaarten standaard voor bepaalde landen als extra veiligheidsmaatregel om fraude te voorkomen. Indien je dit bent vergeten, kan je dit probleem verhelpen door ter plaatse geld af te halen aan een automaat (ATM genoemd).

Als je ter plaatse geld afhaalt, wordt hier steeds een service fee voor aangerekend. Neem ter plaatse contact op met je bank om betalingen wereldwijd alsnog open te stellen voor je kredietkaart. Als je wilt afrekenen met een kredietkaart dan moet je ‘credit’ kiezen en als je met bankkaart kan betalen dan is dit ‘debit’.

  • Kredietkaart

Je hebt een kredietkaart nodig om de ESTA te verkrijgen én als waarborg voor de huurwagen en de hotels. Verder kan je in de VS bijna alles met je kredietkaart betalen.

  • Taksen

Op aankopen, maaltijden,... wordt altijd een lokale heffing (Sales Tax) berekend. Hou hier rekening mee zodat je niet bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het percentage van de heffing verschilt van staat tot staat en is afhankelijk van het soort product. Taksen variëren meestal tussen de 6 en 16%.

  • Fooien

In hotels verwachten vooral de bagagedragers en de parkeerwachters een fooi. Voor de bagagedrager is 2 dollar per koffer gepast terwijl dit voor de parkeerwachter zo’n 4 dollar is. Hetzelfde geldt trouwens voor kruiers op de luchthavens. In restaurants ligt het wat anders. De reden voor de vriendelijke bediening komt er voornamelijk omdat de kelner of serveerster een aardige fooi hoopt te krijgen. Ze verdienen het minimumloon en zijn voor de aanvulling van hun loon op fooien aangewezen. Gemiddeld wordt zo'n 15 à 20 percent van de totale rekening verwacht. Dit staat op de rekening vermeld als ‘Service charge’ of ‘Gratuity included’. Let er dan wel op dat je dit geen 2 keer betaalt.

Medische info

Voor het reizen naar de Verenigde Staten zijn momenteel geen vaccinaties verplicht. In bijna iedere supermarkt of drugstore zijn geneesmiddelen te vinden die je probleemloos zonder voorschrift kan verkrijgen. We raden wel aan om speciale of noodzakelijke medicijnen van thuis mee te brengen. Medicatie op voorschrift is niet altijd even gemakkelijk aan te vullen, heeft een andere naam of is in de VS helemaal niet verkrijgbaar. Om die reden is een voorschrift vertaald naar het Engels wel handig voor noodgevallen. Vraag hiernaar bij je arts of apotheker indien nodig.

Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maagklachten en darmproblemen, pijnstillend en koortswerend middel, medicatie tegen reisziekte, muggenspray en de medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. De geneeskundige verzorging in de VS is goed, maar erg duur. Als je normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat je een aanvullende reisverzekering afsluit. Bij ziekenhuisopname kan je best direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen zodat zij voor de betaling kunnen zorgen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren