Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen maakt niet alleen je eigen leven beter, maar in één klap ook dat van anderen. Door duurzaam te reizen en ondernemen maken we ook in 2017 het verschil in binnen- en buitenland.

1. Alles begint met een duurzaam reisconcept

Door in kleine groep te reizen, beperken we de impact van onze aanwezigheid. Het laat ons ook toe zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken en  voor kleinschalige pensions en restaurants te kiezen. Dat komt de leefbaarheid en de economie ter plaatse allemaal ten goede.

Bovendien beperken we ter plaatse gemotoriseerd vervoer en binnenlandse vluchten tot een strikt minimum. We verplaatsen ons te voet, met de fiets, te paard, op een kameel, of met de bus, de trein, de boot, de kano, …

2. Rechtstreekse inkomsten voor de plaatselijke bevolking

Het geld dat jij als reiziger ter plaatse besteedt aan logies, maaltijden, lokale gidsen, transport, toegangsgelden enz. gaat rechtstreeks naar de plaatselijke bevolking, zonder commissie voor Joker. Dat betekent meer inkomsten voor de mensen die op onze bestemming wonen.

3. Onze reisbegeleiders als essentiële schakels

Tijdens hun opleiding (2 jaar, door vzw Karavaan) leren onze reisbegeleiders de kneepjes van duurzaam toerisme. Ze discussiëren over realistische situaties en de bijhorende dilemma’s. Hun voorbeeldfunctie is essentieel om onze missie van duurzaam reizen te doen slagen!

4. CO2-compensatie van de vluchten van onze reisbegeleiders

We compenseren de CO2-uitstoot van de vluchten van onze reisbegeleiders. Ook in 2017 zullen we er zo voor zorgen dat honderden huishoudens in India en Cambodja 1 jaar lang toegang krijgen tot duurzame energie (windenergie en biogas).

5. Wij respecteren de Rechten van de Mens

Wij engageren ons om de mensenrechten toe te passen, toe te lichten en actief te ondersteunen. Een eerlijk loon bijvoorbeeld betekent een wereld van verschil voor de mensen die we ter plaatse ontmoeten: degelijke huisvesting, gezonde voeding voor het gezin, de mogelijkheid om je kinderen naar school te sturen, medische bijstand. Nog op onze checklist: recht op veiligheid en gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen, oog voor de rechten van minderheden, geen kinderarbeid.

6. Een prijzenkast en internationaal label als erkenning

In 2016 wonnen we voor de 5de keer de Travel Magazine Award voor “Meest Duurzame Touroperator”. Het Travelife Duurzaamheidscertificaat dat we in 2014 als eerste onafhankelijke Belgische touroperator ontvingen, kregen we in 2016 opnieuw toegekend voor twee jaar. Het label bevestigt dat we bij Joker aan meer dan 150 criteria voldoen in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC (Global Sustainable Tourism Criteria) kan tippen. Ook het World Animal Protection label mogen we vanaf nu op onze borst dragen, omdat we verantwoorde keuzes durven maken bij ontmoetingen met het kostbare wildlife van onze bestemming.

7. Speciale steun van ons solidariteitsfonds

Tijdens verschillende groepsreizen bezoeken we duurzame projecten. Zo leer je het land pas écht kennen. En natuurlijk is onze bijdrage belangrijk voor de regio. Tanzania en Oeganda krijgen al enkele jaren onze speciale aandacht. Deze langdurige samenwerking zetten we ook in 2017 verder. Hiervoor zetten we de middelen van ons eigen solidariteitsfonds in. Victor van de PROTS Tourguiding School in Tanzania en Moses van het Empaako Community Tourism Project in Oeganda kwamen zelfs een maand op bezoek bij ons. Bedrijfs- en communicatieplannen werden scherper gesteld, pareltjes van minitrips in hun regio’s kregen vorm en onze groepsreizen kregen extra couleur locale.

8. Happy Elephants

Olifantenritten zijn populair in Zuidoost-Azië maar fysiek en mentaal nodeloos belastend voor deze dieren. Op geen enkele groepsreis wordt sinds 2016 nog een olifantenrit gemaakt. Dan maar geen olifanten? Toch wel: we selecteerden duurzame, slurfvriendelijke alternatieven. Zo bezoeken we parken waar achtergelaten olifanten leven (nadat ze in shows en als last- of rijdier gebruikt werden). En mogen we helpen om de olifanten te wassen. De reacties die we van onze reizigers en volgers kregen naar aanleiding van onze ban en alternatieve invulling zijn unaniem lovend!
Lees meer over het schrappen van olifantenritten >

9. Een rustige kraamtijd voor schildpadden

In Indonesië nemen rangers meer en meer een loopje met de wet bij het uitzetten van (te zwakke) babyschildpadden in zee, en bij het observeren van schildpadden die ’s nachts aan land komen om er eieren te leggen. Ongetwijfeld onder druk van touroperators en toeristen die hier niet meteen graten inzien. Wij wel, en daarom hebben we dit soort storende excursies nu geschrapt uit onze reizen in Indonesië. Op andere schildpadbestemmingen, waar de regels niet met de voeten getreden worden, kunnen we deze beestjes wel op een duurzame manier in onze reizen integreren.

 

10. Feel good safari’s

Wij selecteren onze safaripartners zorgvuldig: zij besparen niét op loon of op kwaliteitsvol materiaal om hun safari’s goedkoper te maken. Een eerlijk loon en veilige werkomstandigheden voor hun werknemers, een topervaring voor onze reizigers: voor minder doen we het niet.

Lees hier meer over onze duurzame safari’s >

 

11. Sensibiliseren en trainen, ver en dichtbij

Wij geven onze kennis in duurzaam toerisme en interculturaliteit door aan zoveel mogelijk mensen die in Toerisme werken, bij ons en in het Zuiden. Dat zijn lokale gidsen en reisbureau’s, reisbegeleiders, docenten Toerisme en beleidsmakers. In de vorm van de ViaVia Tourism Academy en het Lerend Netwerk Duurzaam en Innovatief Toerisme sensibiliseren en trainen we ons graag te pletter.

12. Extra power voor Sustainable Development Goals

Ban Ki-Moon richtte in het najaar van 2016 een lovende videoboodschap aan ons! En ook wel aan de andere 80 Belgische bedrijven, middenveldorganisaties en vertegenwoordigers van de publieke sector die samen met ons net het Belgische SDG Charter ondertekend hadden. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG) werden vorig jaar door de Verenigde Naties goedgekeurd. In ons land nemen we met onze handtekening het voortouw bij de realisatie van de SDG’s.

De 18 ViaVia Joker Reiscafés richten zich samen dagelijks op 10 van de 17 Sustainable Development Goals. Hun belangrijkste focus is deze: extreme armoede halveren, gelijke kansen voor mannen en vrouwen creëren en globaal partnerschap als ontwikkelingsmodel hanteren. Dit is veel meer dan een klassiek horeca-verhaal: alles ademt sociale ontwikkeling en duurzaam ondernemen, zodat iederéén beter slaapt en eet.

13. Meer ontmoetingen = meer begrip

De essentie van reizen is voor ons: ontmoeten. Medereizigers en lokale bevolking die inzichten van elkaar verwerven en zich ondertussen met elkaar amuseren. Meer wederzijds begrip, dat kan niet anders dan voor meer verdraagzaamheid zorgen thuis en in de wereld.

14. En voor de rest…

  • geven wij liever duurzame travelgadgets aan onze Vroegboekers. Zoals de WakaWaka Power+, een handige solar charger met zaklamp om bv. je smartphone op te laden. Voor elk exemplaar dat wij aankopen om weg te geven, gaat één WakaWaka Light (LED-zaklamp op zonne-energie) naar iemand zonder elektriciteit in een oorlogssituatie of ander rampgebied. 
  • kozen we in 2016 niet voor een klassieke teambuilding, maar hebben alle Joker-medewerkers zich één werkdag ingezet voor de gemeenschap. We ruilden daarvoor onze job even in voor vrijwilligerswerk in de sociale sector, bij natuurbehoudorganisaties of in de dierenbescherming. Nuttig en geweldig leuk!
  • is de eerste oogst van de bijenkasten op het dak van onze hoofdzetel binnen. Meer biodiversiteit in onze omgeving, meer smaak op onze boterham!

Misschien is dit ook interessant voor jou?