De droom van elke foodie met een zwak voor Peru, en een uitgekomen droom voor het Duits-Peruaanse koppel Astrid en Gastón. Hun creatieve keuken werd beloond, want Astrid&Gaston mag de titel dragen van beste restaurant van Latijns-Amerika. Een niet te missen culinaire stop tijdens je reis door Peru.
Bij het googelen naar de website van Astrid&Gastón, vonden we deze grappige quote uit één van hun menu’s: “Tired of being rejected by the world, the guinea pig decided to disguise itself as a Peking duck, dressed with rocoto and purple corn crêpe. It got a standing ovation from everyone.” Culinair genieten met een knipoog van het beste uit de Peruaanse keuken.
Cafeladería 4D: tropische ijsjes in Lima
4D is een Peruaans ijssalon met een Italiaanse touch. Je vindt verschillende vestigingen van de keten in Peru, maar het originele salon ligt in de wijk Miraflores, vlakbij de archeologische site van Huaca Pucllana. Aan de prijzige kant, maar oh zo lekker. Probeer zeker (ook) de smaken op basis van Peruaans fruit zoals lúcuma.
AmaZ: ah ma zo’n lekkere keuken!
Als jij niet naar het Amazonegebied gaat, dan komt het wel naar jou, aan tafel in AmaZ! Ze profileren zich als ambassadeur van de gastronomie en cultuur “amazónica” en dat doen ze verbluffend smaakvol. Culinair genieten in Lima van de beste Peruaanse gerechten, dat doe je hier!
De vismarkt: neus dicht, ogen open
Vis vanuit de zee, uit de bergrivieren en uit de jungle: het ligt allemaal te blinken op de Peruaanse markten als waren het zilveren Inca-schatten. Inclusief gigantische meervallen die je ongegeneerd aanstaren!
En verder deze Peruaanse specialiteiten:
-
Anticuchos: vroeger spiesjes van runderhart, maar nu een algemene naam voor de typische vleesspiesjes die je koopt aan eetkraampjes op straat.
-
Chifa: fusion cuisine tussen de Chinese en Peruaanse keuken, die alsmaar verfijnder wordt dan toen de doodgewone rijstschotel arroz chaufa nog het chifa-uithangbord was.
-
Cuy: gegrilde cavia, redelijk herkenbaar geserveerd. Smaakt als een variant tussen kip en konijn.
-
Nikei: fusion cuisine tussen de Japanse en Peruaanse keuken.
-
Papa: de aardappel, in zo’n 1000 soorten beschikbaar. De populairste gerechten zijn papa rellena (gevulde aardappel) en papa a la huancaína (aardappel in schijfjes met een saus op basis van aji)
-
Picarones: een typisch dessert gemaakt op basis van zoete aardappel, Peruaanse variant van de donut.
-
Tamales: gestoomde bananenbladeren gevuld met maïs en vlees of kaas.
Onze tipgevers over de Peruaanse keuken
Bedankt aan onze culinaire tipgevers: Tula Perez-Lopez (Joker Antwerpen), Tom De Block (Joker Luchtvaart), Jeroen Vincken (Joker Sales), Marij Lambert (Joker Communicatie), Annelies Hamerlinck (lokale partner in Peru)