Joker-medewerkster Marit ging op reis naar Sri Lanka en volgens haar kan je Sri Lanka niet beleven zonder rijst met curry. Deze twee woorden (met een derde niet te vergeten: ‘chili’) omvatten misschien wel de essentie van het Sri Lankaanse eten. Maar schuilt er nog meer in de lokale gerechten dan dit? Dat komt je te weten in haar foodblog!
Rice and Curry van 's ochtends tot 's avonds
Rijst. In de ochtend, middag en avond. Als je hier niet voor te vinden bent, ben je op het eerste zicht beland in het foute land en misschien wel het foute continent. Ik raad aan om het alsnog een kans te geven, je kan rijst in Sri Lanka namelijk niet helemaal vergelijken met rijst die we in de gemiddelde Belgische supermarkt kopen. Sri Lankanen zijn bedreven in het maken van allerlei soorten rijstgerechten, wat ook normaal is wanneer je dit vanaf kleins af aan leert. Hetzelfde kan je zeggen over curry. Denk hier niet aan maar 1 soort curry, maar aan een hele selectie van wel tientallen soorten. Voor elk wat wils dus. Hou je van kip? Dan neem je de curry met kip. Ben je meer een liefhebber van vis? Geen probleem, curry met vis is er ook. Eet je liever vegetarisch of vegan? Ga voor de vegetable curry.
Het is vaak zo dat je helemaal niet hoeft te kiezen. Een populaire manier van eten is om dit gezamenlijk met je reisgezelschap te doen. Je neemt een selectie van curries met daarbij een kom witte rijst, en schept op je bord wat je wil eten. Noem het de ‘Sri Lankaanse tapas’. Naast de curries zijn er ook groenten natuurlijk. Gepekeld, zoet zuur of in een salade: het is er allemaal.
Een goede raad: Sri Lankanen houden van pittig eten. Ieders idee over pikant is anders, maar ik durf te zeggen dat de Sri Lankaanse keuken voor de doorsnee Belg misschien wel erg pikant kan zijn. Hou dit in je achterhoofd alvorens een grote lepel te nemen van de aangeboden chili dressing op de tafel.
Maar er is meer
De Sri Lankaanse keuken stopt echter niet bij rijst met curry, ze heeft nog veel meer te bieden. Probeer zeker eens ‘Kottu’: een gerecht gemaakt van stukjes roti (een soort van platbrood), fijngesneden groenten waaronder kool en wortelen, en eventueel vlees. Een echte aanrader voor wat variatie ten opzichte van rijstgerechten en misschien ook wel eens om thuis zelf te maken.
Als je een wat meer luchtige maaltijd wil, kan je terecht in de kleinere lunchplekjes langs de wegen. Je kan hier vaak ter plekke lunchen of iets afhalen. Er zijn allerlei soorten kleine broodjes te vinden, bijvoorbeeld met een hartige of zoete vulling. Enkele suggesties: fish bun of roti met kokos. Deze plekjes zijn heel goedkoop, wat mooi meegenomen is.
Een populair gerecht bij het ontbijt is de Hopper: Je moet het eens geproefd hebben. Een Hopper kan samengevat worden als een soort van dunne pannenkoek, gemaakt van rijstbloem en kokosmelk, in de vorm van een kommetje. Je kan hier allerlei dingen aan toevoegen, bijvoorbeeld een ei of kokos. Wat afkruiden en je hebt een uitstekend gerechtje.
Niet te vergeten is de variatie aan fruit te vinden in Sri Lanka. Een koploper hier is de selectie bananen. In België vinden we vaak maar 1 soort banaan. Dat is niet het geval in Sri Lanka. De varianten lopen op tot wel meer dan een tiental, van rode bananen tot bananen die meer dan dubbel zo groot zijn dan wij ze kennen. Je vindt regelmatig kleine fruitwinkels langs de weg waar je jouw voorraad kan inslaan tegen een vriendenprijsje. Andere favorieten om zeker eens te proberen zijn mango, de King Coconut (zowel om te drinken als te eten), en minder bekend maar minstens even lekker Rambutan en Soursop.
Sri Lankaanse specialiteiten
Wil er iemand thee?
Een kleine toevoeging over thee kan natuurlijk niet ontbreken wanneer we aan Sri Lanka denken. Er zijn misschien wel wat koffiedrinkers onder ons Belgen, maar Sri Lanka is een land van thee. Mede door de Engelse kolonisatie is thee een belangrijk onderdeel geworden van het Sri Lankaans landschap en een van de meest bekende exportproducten van het land. Je kan op veel plekken grote theeplantages zien. De regio rond Nuwara Eliya is perfect om een theeplantage te bezoeken. Er valt zo veel te vertellen over de geschiedenis en het gehele droogproces van thee, en dat kan je best te weten komen tijdens een bezoek aan een plantage en een lekkere proeverij achteraf. Er zijn tal van mogelijkheden, je kan op voorhand wat research doen of vragen aan de locals waar je best een bezoek kan plannen.
Een leuk weetje: de suiker die je bij de thee doet is Jaggery. Dat is een suiker gemaakt van het sap van de Fishtail Palm.
Nog meer food tips
- De prijzen voor eten en drinken in Sri Lanka liggen beduidend lager dan in België. De goedkoopste plekjes kan je vinden langs de wegen. In het centrum van een stad of een meer toeristisch gedeelte zijn hoger, maar weliswaar nog steeds niet zoals hier bij ons.
- In de meer toeristische restaurants kan je met creditcard betalen. Maar het is wel aangeraden om zeker cash op zak te hebben. In de kleinere lunchplekjes of restaurants is er namelijk een goede kans dat je enkel cash kan betalen. Wees hierop voorbereid. Geld kan je makkelijk afhalen in de luchthaven bij aankomst in Sri Lanka.
- In Sri Lanka heb je als accommodatie een licentie nodig om alcohol te mogen verkopen. Die licentie is erg duur en niet alle accommodaties hebben deze in bezit. Hou er rekening mee dat er een kans is dat je accommodatie geen alcoholische dranken serveert.
Zin in curry of zin in Sri Lanka?
Boek je reis naar dit heerlijke land bij Joker. Ga met je eigen gezelschap of kom mee met een groepsreis. We hebben voor elk wat wils!