Een safari staat hoog op het to-do-lijstje van heel wat Afrika-reizigers. En terecht, want in de schitterende Nationale Parken van het continent spot je allerlei wildlife dat je nergens anders tegenkomt. Om 100% van je safari te genieten, vertrek je best goed voorbereid. Daarom: een inpaklijst met essentials die je écht niet mag vergeten mee te nemen op safari!
Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, … zijn enkele van de bekendste safari-bestemmingen. Het goede nieuws: je inpaklijst voor een safari in eender welk van deze landen is niet erg verschillend. Wat wel een verschil maakt is het type safari (jeepsafari, wandelsafari, fietssafari, kampeersafari, lodgesafari) dat je onderneemt. Het spreekt voor zich dat op een wandelsafari je wandelschoenen van groot belang zijn, en dat je op een kampeersafari moet informeren of je zelf een slaapzak, tent, enz. moet meenemen. Wij houden het hier bij de algemene inpaktips voor een standaardsafari.
Welke kleding inpakken voor op safari?
Overdag kan het op safari vaak erg warm worden. Goede bescherming tegen de zon is dus essentieel. Wat je nodig hebt:
-
Zonnecrème
-
Zonnecrème voor je lippen
-
Zonnebril
-
Een pet of hoed. Doe je een fiets- of jeepsafari, dan is een exemplaar dat stevig vastzit of dat je (onder je kin) kan vastmaken zodat hij niet afwaait wel handig.
-
Kleding met lange mouwen voor wie snel verbrandt
Je toiletspullen stop je best samen in een handige zak: praktisch als je je op een camping naar de douches moet begeven.
Overdag is het warm genoeg om een short en top te dragen. ’s Avonds kan het echter erg afkoelen, en zeker als je een night drive wil doen heb je echt een setje wel warme kledij nodig. Lichte kleding met lange mouwen en broekspijpen is nodig om je na zonsondergang tegen muggen te beschermen. Hoge sokken (eventueel met bescherming tegen insecten) komen van pas om de beestjes van je af te houden. Tot slot ben je beter ook altijd voorbereid op een regenbuitje.
Volgens sommigen is kledij in neutrale aardetinten (bruin, beige, donkergroen, kaki) aan te bevelen. Wit en felle kleuren zou dieren afschrikken, zwart en blauw zou muggen aantrekken.
Fotomateriaal – om je safari nooit meer te vergeten
Een troep leeuwen in de zon of enkele giraffen die net de weg oversteken: wanneer de deze indrukwekkende dieren spot, vereeuwig je dat moment graag op beeld. Vergeet daarom onderstaand fotomateriaal niet.
-
Fototoestel of beter nog, een reflexcamera met voldoende geheugenkaartjes
-
Een zoomlens. Heb je geen reflexcamera, dan kan je zelfs voor je smartphone een opzetlensje kopen.
-
Een statief, voor scherpe beelden bij weinig licht, bijvoorbeeld bij zonsopkomst.
-
Extra batterijen of de oplader van je camera. Vergeet in dat laatste geval ook geen wereldstekker en/of oplader voor in de auto.
-
Alternatief kan je natuurlijk een zonne-oplader meenemen, zo ben je meteen duurzaam bezig en ben je zeker van elektriciteit, want op kampplaatsen zijn vaak maar een beperkt aantal stopcontacten aanwezig.
-
Schoonmaakspullen voor je camera, zoals een borsteltje om de lens af te stoffen.
Niet alles moet natuurlijk gefotografeerd worden. Geniet je liever van het moment, vergeet dan niet om een verrekijker mee te nemen. Zo zie je dubbel zo veel!
Varia – wat je niet mag vergeten mee te nemen op safari
-
Muggenmelk met DEET om je tegen de muggen te beschermen, voor sommige bestemmingen ook preventieve medicatie tegen malaria (vraag raad aan je dokter). Vergeet ook eventuele vaccinaties niet.
-
Je eigen muskietennet. Ter plaatse zijn deze niet altijd voorhanden, en soms kom je al eens een exemplaar met gaten tegen.
-
Koplamp met extra batterijen. Wanneer je ’s nachts naar het toilet moet zal je ons dankbaar zijn!
-
Toiletpapier voor noodgevallen en een plastic zak voor je afval
-
Cash geld; in de wildernis zijn geldautomaten onbestaande
-
Je reisapotheek
Nog een laatste tip: pak alles goed in. Een waterdichte zak is ideaal, maar ook je kleren in plastic zakken steken voordat ze je rugzak in gaan helpt enorm. In het natte seizoen blijven je spullen op die manier droog, in het droge seizoen blijven ze stofvrij.
Ga je met Joker op groepsreis? Lees dan zeker de praktische infofiche voor een inpaklijst volledig afgestemd op jouw reis. Boekte je een individueel reisprogramma? Vraag ons gerust om advies!
Dit artikel kwam tot stand met dank aan Aline (verantwoordelijk voor o.a. groepsreizen in Afrika) en Simon (verantwoordelijk voor o.a. individuele reizen in Afrika)